Onderuit en nagetrapt

Onderuit en nagetraptJe ziet het in films en tegenwoordig ook in de Youtube zelfreportages van daders. Een groepje jongeren draait om een slachtoffer. Niemand durft. Maar dan ineens gestruikeld of een been niet ontwijkend ligt het slachtoffer op de grond. Dan komt de groep in beweging. Ze schoppen, slaan en trappen het slachtoffer. Onderuit en nagetrapt ligt hij in een hulpeloze houding. Hij probeert zich enigszins of laat hen moedeloos begaan.

René Diekstra

René Diekstra heb ik twee keer oppervlakkig ontmoet tijdens bijeenkomsten van onze uitgever. Ik kende hem al uit de verhalen van gebeurtenissen van Diekstra met enkele vrienden en kennissen. Hun voornamelijk negatieve ervaringen hinderden me niet. Ik vorm graag een eigen indruk. Dus waren het twee leuke, open ontmoetingen bij de uitgever. Hooguit vond ik dat Diekstra zich wat hanig opdrong aan de gezusters Sheila en Sandra Timmerman, die bij dezelfde uitgever een boek hadden uitgegeven.

Kort na de eerste ontmoeting ging Diekstra onderuit, nadat hij werd beschuldigd van plagiaat. De onderzoekscommissie concludeerde later dat Diekstra ‘onzorgvuldig’ was geweest. Dat deed er niet meer toe. Veel meer mensen dan enkele van mijn vrienden en kennissen hadden, in hun ogen, vervelende ervaringen met Diekstra gehad. Hij ging onderuit en was weerloos.

Onderuit en nagetrapt

Ik verbaasde me erover hoe uit allerlei hoeken en gaten personen tevoorschijn kwamen om Diekstra  na te trappen. Kort daarvoor hadden zij hooguit in de familie- en vriendenkring wat geklaagd. Eenmaal onderuit kon hij openlijk worden nagetrapt. Begrijpelijk wellicht vanuit de ervaringen die zij individueel met hem hadden, maar toch vond (en vind) ik het een merkwaardig fenomeen.

Bert van der Roest

Bert van der Roest - onderuit en nagetraptAankomende week komt Bert van der Roest eindelijk voor. Al in oktober 2013 is geconstateerd dat hij als penningmeester voor eigen gebruik geld uit de kas van een tijdschrift voor Daklozen heeft genomen. In de tussentijd is Van der Roest kapotgemaakt, nagetrapt nadat hij onderuit was gegaan.

Waar komt dat natrappen vandaan? Waarom moest hij kapot worden gemaakt? Wat kleeft er aan hem dat bepaalde media blijven doorgaan met hem aan de schandpaal te nagelen, met hele en halve waarheden? Het staat in geen verhouding tot wat hij heeft gedaan?

Pispaaltje

Is hij een pispaaltje; de volwassen equivalent van het jochie dat op scholen het slachtoffer is van pesterij waartegen geen verweer mogelijk is. Heeft hij mensen tegen de haren in gestreken of een duistere kant die slechts bij bepaalde journalisten bekend is?

De grepen in de kas zijn niet goed te praten. Wat er het afgelopen jaar met hem is gebeurd is echter een typisch geval van onderuit en nagetrapt. Sommige van de natrappers van Van der Roest zou ik willen wijzen op de Bijbelse uitspraak ‘wie zonder zonde is werpe de eerste steen’. Maar natrappen is voor hen ongetwijfeld gemakkelijker dan introspectie.

Zie ook: Iemand persoonlijk kapot maken

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 februari 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *