André van Duin, Kyvon en Kloot

André Kloot als vierjarige (1951)

André Kloot als vierjarige (1951)

Met een paar vrienden kijk ik naar een televisieprogramma zonder André van Duin. Ineens zegt Frank  zonder aanleiding tegen me, ‘wist je dat André van Duin is geboren als Kloot?’.

‘Hoe kom je daar nu bij, hij heet André Kyvon’, antwoord ik.

‘Nee hoor’, reageert Frank, ‘hij is echt geboren als Kloot’.

Zoemend nieuwtje

De afgelopen weken hoorde ik het vaker, alsof het pas ineens bekend is.

Jarenlang ken je iemand als André van Duin. Dan krijg je de nutteloze informatie dat het zijn artiestennaam is en dat het een pseudoniem is van André Kyvon. Dan suist ineens voorbij dat hij ooit André Kloot heette.

André van Duin

André van Duin als zevenjarige

André van Duin als zevenjarige

Ik vind het niet belangrijk. Wellicht vond ik het onwaarschijnlijk. Zoals er ook af en toe berichten op Twitter verschijnen dat iemand zou zijn overleden. Terwijl die springlevend blijkt te zijn. Ik deed de berichten over zijn eerste geboortenaam af als onbelangrijk.

De naam Kyvon bleef als onnutte informatie vaststaan in mijn encyclopedisch geheugen, ergens achterin rechts in mijn hersenen.

Nu ook Frank er weer over begon, besluit ik het op te zoeken. Dat inmiddels bij Wikipedia staat dat hij oorspronkelijk André Kloot heete, zegt me niets. De door vrijwilligers opgebouwde online encyclopedie is inmiddels behoorlijk betrouwbaar. Maar in dit geval heb ik mijn twijfels.

André Kloot

André van Duin artiestenfoto 1964

André van Duin artiestenfoto 1964

Toch blijkt André op 20 februari 1947 inderdaad te zijn geboren als André Kloot. Op 24 juli 1964 won hij Nieuwe Oogst, de Talentenjacht van de Avro. De prijs was een optreden in het televisieprogramma De Zaterdagavondshow van Willeke en Willy Alberti.

Kort daarna trad hij met zijn bandparaodie op in het voorprogramma van The Rolling Stones in het Kurhaus. Dat was ook in 1964. In zijn paspoort stond toen nog steeds André Kloot.

André Kyvon

Kort na het optreden deed zijn vader een verzoek tot naamsverandering. Op 4 maart 1966 werd die goedgekeurd, André Kloot wordt André Kyvon. De artiestennaam André van Duin bleef hetzelfde, zoals iedereen in Nederland weet.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “André van Duin, Kyvon en Kloot

  1. Graaf de Sedance
    1

    Ook dit wist ik,Wij kwamen wel eens op een feestje bij hem thuis in Breukelen,uitgenodigd door zijn vriend Wim via de kroeg in Breukelen of Loosdrecht,lachen,dansen en zuipen,Dre is een kei van een mens,deed prive mensen helpen die in de goot waren beland,maar niemand mocht dit weten,wij wel,of met Dre varen op de Vecht.Een prachtmens en een prachttijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *