Foute som

Foute somZoals ik eerder schreef begin ik de dag met de opgaven van ‘Beter Spellen’, ‘NU Beter Engels’ en ‘Beter Rekenen’. In mijn vriendenkring, weet ik inmiddels, zijn er nu meerderen die hun dag zo beginnen.

Vandaag was er bij ‘Beter Rekenen’ een, in mijn beleving, foute som waarbij ik aan de kritiek moet denken die je hoort over de rekentoets, die binnenkort wordt verplicht. Volgens sommigen speelt daarbij het gevaar van onduidelijke formulering een te grote rol. Dat leidt tot fouten, die niet per se iets zeggen over de rekenvaardigheid van de leerling.

Foute som

Hier allereerst de foute som, een som waarbij het antwoord van de redactie van ‘Beter Rekenen’ volgens mij niet overeenkomt met de juiste interpretatie van de tekst.

In het basisonderwijs moet per schooljaar in de acht groepen samen minimaal 7520 uur les worden gegeven.

De groepen 1 t/m 4 dienen samen minimaal 3520 uur les te krijgen. Voor de overige groepen is dat samen minimaal 3760 uur. De rest van de 7520 uur mag de school naar eigen inzicht verdelen.

Op De Piramide hebben de groepen 1 t/m 4 in dit schooljaar 117 lesdagen van 5,5 uur, 36 vrijdagen van 3,25 uur en 38 woensdagen van 3,75 uur.
De groepen 1 t/m 4 hebben elk evenveel lesuren in het jaar en de groepen 5 t/m 8 ook.
Om in dit schooljaar aan de wettelijke eis van totaal 7520 uur te voldoen, moet De Piramide de groepen 5 t/m 8 elk minimaal ???? uur les aanbieden.

Mijn antwoord

Ik kan hier mijn antwoord geven en het antwoord van ‘Beter Rekenen’. Maar wellicht dat er mensen zijn die de som zelf willen doen.

Mail me jouw antwoord en eventueel een bericht over je denkwijze om tot dat antwoord te komen. Je ontvangt dan direct een mail met het antwoord van mij, dat van ‘Beter Rekenen’ en mijn redenering.

  Je email (verplicht)

  Je antwoord (verplicht)

  Jouw beredering

  Type onderstaande code om spam te voorkomen:
  captcha

  Meer sommetjes

  Houd je van sommetjes? Kijk dan ook even op ‘de rekentoets en zeven sommetjes‘ en ‘sensitiviteit en specialiteit‘ (een realistische som uit de gezondheidswereld).

  Print deze pagina
  Bovenstaand bericht is geschreven op 5 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

  Vorige en volgende berichten

  « Ouder: Nieuwer: »

  Een willekeurig bericht

  Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *