Bruggen in Utrecht

Rode Brug in Utrecht

De bij vele Utrechters bekende Rode Brug

Vorige week zag ik bij een goede vriend het boekje ‘Gids van Utrecht voor Iedereen’. Het boekje uit 1919 is een soort openbaar vervoergids, met achterin het boekje een aantal lijsten.

Eén van die lijsten is een overzicht van bruggen in Utrecht. Ik was benieuwd welke bruggen inmiddels zijn verdwenen of van naam veranderd.

Als actuele lijst van de huidige bruggen nam ik de wiki “bruggen in Utrecht”. Ik kruiste deze lijst met de bruggen die vermeld staan in de Gids. Dat gaf onderstaand resultaat.

Bruggen in Utrecht

Daarbij hebben de bruggen die alleen in de Gids voorkomen een paars kruisje en de bruggen die alleen in de wiki-lijst staan een rood kruisje. Vanzelfsprekend komen de bruggen zonder kruisje in beide lijsten voor.

De Wiki-lijst

De lijst “bruggen in Utrecht” van Wiki is onvolledig. De Prins Hendrikbrug wordt er bijvoorbeeld niet in vermeld. De Piet Heinbrug, een voetgangsbrug over de Minstroom in het verlengde van de Piet Heinstraat, staat er niet in. De Stadhoudersbrug, die de Jan van Scorelstraat verbindt met de Stadhouderslaan, staan in geen van beide lijsten.

Gerenoveerd, vervangen of verplaatst

Sommige bruggen hebben nog wel dezelfde naam, maar zijn al lang niet meer de bruggen die ze ooit waren. Ze zijn gerenoveerd, waarbij ze op dezelfde plaats bleven. Soms is daarbij de volledige brug afgebroken en vervangen door een nieuwe brug. Andere bruggen zijn verplaatst maar behielden hun naam. Dan is de oorspronkelijke brug afgebroken en op korte afstand daarvan een nieuwe brug gebouwd met dezelfde functie.

De lijst “bruggen in Utrecht” uit de gids

Bruggen over Utrecht (A) Bruggen over Utrecht (B)

Bruggen over Utrecht 1919

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Bruggen in Utrecht

  1. 1

    Ik mis de Knollenbrug in je overzicht! Vandaag in de Utrechtquiz van het AD

    • 2

      Klopt. In de lijst staan alleen de bruggen uit het gidsje uit 1919 en de bruggen die zijn vermeld op wikipedia. Maar ik ben daarbij inderdaad de Knollenbrug vergeten, die in 1965 is vervangen door de David van Mollembrug. Ik ga hem erij zetten. Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *