Koffie, Korea en Dutch coffee

Dutch Coffee - koffie KoreaBegin deze week hoorde ik op de radio over het onderzoek in Zuid Korea naar de gevolgen van koffie drinken. Omdat ik, naar mijn eigen oordeel, de afgelopen tijd weer wat te veel koffie drink op kantoor, luisterde ik met extra aandacht.

Het bericht luidde ongeveer: ‘Bij een onderzoek onder ruim 25.000 mannen en vrouwen van gemiddeld 41 jaar is gebleken dat het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen’.

Algemeen onderzoek

Thuisgekomen zoek ik de feiten van het onderzoek. Het blijkt dat het onderzoek een onderdeel is van een zogenaamd cohort onderzoek, de Kangbuk Samsung Health Study. Daarbij worden Koreaanse mannen en vrouwen jaarlijks of tweejaarlijks uitgebreid onderzocht in diverse Kangbuk Samsung gezondheidscentra in Seoul en Sewon.

In de Kangbuk Samsung Health Study wordt naar allerlei gezondheidszaken gekeken en er zijn al diverse deelonderzoeken uitgevoerd. Bijvoorbeeld een onderzoek onder vrouwen naar het verband tussen fysieke activiteit en symptomen van de menopauze.

Koffie onderzoek

Onderzoek rondom hart- en vaatziekten zijn standaard in Korea. Daarbij wordt o.a. de CAC-waarde, kransslagader calcium, gemeten. Het zegt iets over het calcium in de plaque, een vetachtige stof in de bloedvaten. Van dat calcium komt ons woord aderverkalking.

De CAC-waarde meten gebeurt ook bij de Kangbuk Samsung Health Study. Dat bood mogelijkheden voor het onderzoek naar koffie, dat plaatsvond tussen april 2011 en maart 2013. Het doel van het onderzoek was te kijken of het mogelijk was vanuit de consumptie van koffie iets te zeggen over de CAC-waarde.

Resultaat

Van de 30.458 deelnemers viel een deel af omdat er belangrijke gegevens ontbraken of omdat ze een voorgeschiedenis hadden van hart- en vaatziekten. Een andere groep viel af omdat er omstandigheden waren die de uitslag zouden kunnen beïnvloeden (covariabelen), zoals extreem rookgedrag of alcoholgebruik.

De overgebleven 25.138 mannen en vrouwen, waarvan de CAC-waarde dus bekend was, vulden een vragenlijst in over hun dagelijkse koffiegebruik. Ze werden ingedeeld in geen koffie, minder dan een kopje, 1 tot 3 kopjes per dag, 3 tot 5 per dag en 5 of meer per dag.

Met het Tobit model werden de gegevens geanalyseerd. Daarbij werd de CAC-waarde geschat op basis van indeling van koffiegebruik, ten opzichte van hen die geen koffie gebruikten en mogelijke verstorende gegevens.

De conclusie van het onderzoek moet met enige reserve worden bekeken, waarschuwen de onderzoekers. Het lijkt erop dat er een verband is tussen koffiegebruik en lagere kans op aderverkalking. Maar er is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen, ook in andere leefomgevingen. Want Koreanen hebben een ander eet- en leefpatroon dan bijvoorbeeld Nederlanders.

Dutch koffie

Een apparaat om Dutch Coffee mee te maken; koffie

Een apparaat om Dutch Coffee mee te maken.

En ze zijn verzot op Dutch Coffee. Dat is Nederlandse koffie zoals wij die niet kennen. De Zuid Koreanen drinken deze koffie al sinds de VOC het in Azië introduceerde. Dutch koffie is een klassieke methode om ijskoffie te bereiden.

Bij Dutch Coffee sijpelt ijswater over een zorgvuldig samengestelde mix koffiebonen. Door de lage temperatuur van het water lossen vetten in de bonen niet op. Daardoor is de koffie caloriearm. Doordat er geen zuurstof bijkomt oxideert de koffie niet, waardoor deze ook minder bitter is.

In Soeul zijn talrijke kraampjes en barretjes waar je een Dutch Coffee kunt bestellen. Sinds kort is Dutch Coffee ook in Nederland verkrijgbaar.

Twee jonge ondernemers, Jits Krol en Robert Nijhof leerden Dutch Coffee kennen in Azië en besloten het hier te introduceren. Dutch Coffe is geen dorstlesser die je even snel weg drinkt zoals espresso. Je moet er echt voor gaan zitten. Maar dan heb je ook wat. ‘Koelte met passie’ noemen de Koreanen het.

Lees alles over Dutch Coffee op de website Dutch Coffee.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *