- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Goldstrike en goud

Goldstrike goudlikeur

‘ Goldstrike, ken je dat niet joh’, roept Geoff verbaasd, wanneer ik hem vertel dat ik het product niet ken, ‘ik dacht dat jij zo algemeen ontwikkeld was’.

‘Ik ken het niet als sterke drank’, zeg ik, ‘ik heb er wel van gehoord als sigaret of zoiets’.

‘Goldstrike is een likeur met goud’, verduidelijkt Geoff, ‘het wordt als mixdrank gebruikt. Je kunt het wel puur drinken, maar dat vind ik persoonlijk minder lekker’.

Goldstrike

‘Een goudlikeur. Bijzonder. Goldstrike. En daar zit echt goud in?’

‘Ik weet niet of het echt is. Je ziet er wel schilfers goud in drijven’.

‘Het zou wel echt kunnen zijn. Vroeger werd goud gebruikt in voeding. Mensen dachten dat het gezond was. Goud heeft zelfs een E-nummer’.

‘Het lijkt me meer een verkooptruc’, zegt Geoff.

‘Bij die Goldstrike misschien wel. Maar er zijn in het verleden verschillende perioden geweest waarin mensen goud aan het eten toevoegden. Ik heb ooit een stuk geschreven voor een klant over de geschiedenis van de schnitzel. Daarbij kwam ik het tegen. Volgens mij wordt het ook nu weer gedaan door sommige mensen die in de heilzame werking geloven’.

‘Rijke mensen zeker’.

‘Dat hoeft niet per se, de prijs hangt denk ik van het karaat van het goud af en bladgoud is goedkoper dan een staaf. Goud wordt overigens ook nog steeds als kleurstof gebruikt. Voor gebak onder andere. Daar stond laatst iets over in de krant, dat een of ander agentschap daar onderzoek naar deed’.

‘Interessant’.

‘Ik zal eens kijken of ik mijn aantekeningen van het schnitzelverhaal nog kan vinden’.

Egyptenaren

Vanzelfsprekend vond ik mijn aantekeningen. Te veel informatie om hier te gebruiken. Ik las dat de eerste berichten over goud teruggaan tot ruim 3000 jaar voor Christus. De Egyptenaren gebruikten toen al goud, omdat het helend was en het zorgde volgens hen voor lichamelijke en mentale zuivering. Goud zou de levenskracht in het lichaam stimuleren.

De alchemisten van Alexandrië geloofden dat goud de volmaakte materie was. Ze maakten er een vloeibaar elixer van dat het lichaam zou beschermen tegen ouderdom, ziekten genas en een goede gezondheid garandeerde.

Ver voor onze jaartelling gebruikten de Egyptenaren al goud in de tandheelkunde. Archeologen vonden daar meerdere voorbeelden van. Goud is ideaal omdat het niet giftig is en gemakkelijk kan worden vervormd. Goud wordt ook nu nog gebruikt door tandheelkundigen; jaarlijks bijna 15.000 kilo voor kronen, bruggen en prothesen.

Renaissance

Tot de Renaissance wordt goud om ongeveer dezelfde reden gebruikt als waarvoor de Egyptenaren het gebruikte. In de Renaissance experimenteerde de Zwitser Philip von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, met metalen. Hij ontwikkelde er geneesmiddelen mee en gebruikte daarvoor ook goud. Hij wordt gezien als de voorvader van de farmacologie.

Colloïdaal Goud

In 1857 maakte de Engelse chemicus Michael Faraday voor het eerst een zuivere suspensie met goud. Dit zogenaamde colloïdale goud is een oplossing met zeer fijne deeltjes goud. Deze suspensie gaf allerlei toepassingen, doordat het nieuwe eigenschappen had.

In de negentiende eeuw bijvoorbeeld werd het gebruikt om alcoholisme te genezen, dat toen nog drankzucht werd genoemd. Maar men zag nog steeds de helende mogelijkheden, zoals voor hart- en bloedvaten. Vandaag de dag wordt colloïdiaal goud nog steeds gebruikt bij verslaving aan alcohol, cafeïne en nicotine. Sinds de dertiger jaren worden er bepaalde vormen van reuma mee behandeld.

Moderne tijd

De medische toepassingen met goud zijn inmiddels sterk verbeterd. Goud wordt nog altijd gebruikt zowel in instrumenten als bij de behandeling van meerdere ziekten. Toch zijn er ook artsen die sceptisch zijn over het gebruik van goud en de vermeende eigenschappen.

En goud wordt weer nadrukkelijker gebruikt bij ons voedsel. Of Goldstrike daartoe behoort weet ik niet. Naast het gebruik als kleurstof, zijn er verder gerechten waarmee vooral chefkoks willen scoren. Zoals te zien is bij de foto’s hieronder.

Goud op voeding