- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Tommies snoeptomaatjes

Tommies snoeptomaatjesBij Carla, een vriendin, staat altijd een plastic beker Tommies snoeptomaatjes op de keukentafel. Ze zijn gewassen en staan uitnodigend te wachten op de snackgreep van een voorbij komende hand. Gisteren ging mijn hand echter niet gedachteloos in de beker. Tommies snoeptomaatjes las ik nadrukkelijk en ik keek op het dekseltje dat naast de beker lag.

Houdbaarheid

L:08-02 las ik op dat dekseltje en met kleine lettertjes in superschrift daarboven stond KCB4707. Een houdbaarheidsdatum was het niet.

Buiten die code stond er helemaal niets op de verpakking over ingrediënten of houdbaarheid. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Dus ging ik naar de op de verpakking vermelde site, www.tommies.nl

Website

Daar vond ik voornamelijk verkoopgerichte informatie, ook al deden ze het voorkomen dat ze een grote welwillende openheid betrachtten. Snoepgroenten voor de lekkere trek, uw kinderen zijn er dol op. Vers, fris en slim verpakt. Snackgroenten zijn gezond; een tussendoortje dat altijd kan, boordevol vitaminen, vezels en mineralen én zonder vet. Ideaal voor de dagelijkse knabbelmomenten.

Wat verderop stond nog wel dat één tomaatje slechts 1,7 Kcal is. Maar dat was vooral bedoeld om het af te zetten tegen de krentenbol van 134 Kcal, het handje ongezouten cashewnoten van 93 Kcal en de beroemde eierkoek van Sonja Bakker die 90 Kcal bevat.

Ok, ik doe de twee mannen die met Tommies snoeptomaatjes begonnen, Ab van Marrewijk en Jos van Mil, tekort met bovenstaande. Dat komt omdat ik de site een beetje onevenwichtig vind. En ik er niet makkelijk de informatie op kan vinden die ik verwacht. Het is gewoon een leuke site die genoemde mannen en de rest van Greenco Holding BV hebben gemaakt. Maar ik wilde meer.

Tomaatjes

Tommies snoeptomaatjesDe kleine tomaatjes zijn nog niet zo lang op de markt. Kerstomaatjes (cherry) waren er het eerst en vanaf ongeveer 1995 kwamen de iets kleinere snacktomaatjes. Die worden ook wel pruimtomaten genoemd, hoewel de Amerikaanse benaming dichter in de buurt komt. Daar worden ze grape (druif) tomaten genoemd. Maar de naam ‘grape tomato’ is sinds 1999 beschermd en mag nog slechts door één producent exclusief worden gebruikt.

De tomaatje, zoals Tommies snoeptomaatjes, hebben allerlei namen. Ze worden bijvoorbeeld ook wel Romatomaatjes (pomodori) genoemd. Het zijn doorgaans namen die door leveranciers worden bedacht om zich te onderscheiden.

Bij snoeptomaatjes zijn smaak, ongevoeligheid voor scheuren en houdbaarheid het belangrijkst. Het velletje is wat harder en het vruchtvlees wat minder sappig dan bij de gewone tomaat. Daardoor hap je ze makkelijk weg zonder vruchtnat te lekken op kleding of meubels.

Tomaatrassen

Voor die eigenschappen zorgen de rassen van de tomaat. Voor cherrytomaten is het meest gebruikte ras al jaren de Claree, met de Cheramy als goede tweede. Bij snoeptomaatjes vechten wat meer zaadjes om de eer. De belangrijkste soorten zijn de Ministar, de Santella, de Angelle en de Heartbreaker. Bij de middelgrote pruimtomaatjes, gebruikt voor bijvoorbeeld Tastytoms, is de Savantas een belangrijk ras.

De namen van de rassen en zaden komen van de zaadleveranciers (eigenlijk zaadveredelingsbedrijven), zoals Sakata, Western Seeds en Syngenta. De eerste twee leveranciers gebruiken exclusiviteitsrechten. Daardoor kan niet zomaar iedere teler ze gebruiken. De snoeptomaatjes van Tommies komen van het Japanse Sakata.

Snoeptomaatjes

Eén tomaatje is volgens de website van Tommies 1,7 Kcal. Volgens opgave van Sakata is 100 gram van hun ministar 17 Kcal. Tommies gaat er dus uit van een gemiddeld tomaatje van 10 gram. Snoeptomaatjes behoren tussen de 9 en 12 gram te zijn. In de beker zitten echter ook enkele tomaatjes die de 9 gram niet halen.

Per 100 gram:
Calorieën 17 Kcal
Eiwit, 0,7 gram
Koolhydraten 3,1 gr
Vet 0,4 gr
Vezels 1,3 gr
Natrium 300 mg

Gezond

Alle eigenschappen van een tomaat zitten ook in snoeptomaatjes. Ze bevatten vitamines, mineralen en vezels, de zogenaamde fytonutriënten die in veel plantaardige producten voorkomen en die onder andere goed zijn voor je hart en vaten. Tomaten bevatten ook antioxidanten, bijvoorbeeld quercetine, die plaque-vorming in je aderen voorkomen.

Speciaal is echter de aanwezigheid van het rode pigment Lycopeen, waar de tomaat zijn kleur aan dankt (hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen). Van lycopeen wordt gezegd dat het kanker kan voorkomen. Ook beschermt lycopeen de hersenen tegen vorming van vrije radicalen. Handig dus dat je snoeptomaatjes, zonder een calorieprobleem, in grote getale en makkelijk kunt eten.

Egocentrisme

Volgens Rudolf Steiner, grondleger van de antroposofie, leidt het eten van tomaten tot egocentrisme. Steiner overleed in 1925, ruim voor de komst van snoeptomaatjes. Ik moet aan hem denken als ik het ene tomaatje na het andere tomaatje uit de snoepbeker haal.

Als Carla binnenkomt kijkt ze me aan en ik reik haar de beker. Het valt wel mee met mijn egocentrisme. Ik geloof nu meer in de mensen die beweren dat Fransen de tomaat ook wel ‘Pomme d‘Amour’ (liefdesappel) noemen. Die bewering is onjuist weet ik. Want de liefdesappel is ook in Frankrijk een appel op een stokje bedekt met een laagje caramel of chocolade. In de keuken gezamenlijk happend uit beker Tommies snoeptomaatjes laat ik dat maar even buiten beschouwing.