Binge-watcher
Ik ben een Binge-watcher. In een eerder bericht vertelde ik al dat ik niet van series houd. Mijn redenen zijn echter verdwenen met de komst van Netflix. Niet meer een week wachten, maar direct naar de volgende aflevering. Als je achter elkaar naar een serie kijkt ben je een Binge-watcher.
Het valt bij mij in de praktijk wel mee. Ik doseer het met andere werkzaamheden en besef heel goed dat andere hobby’s in het gedrang komen. Een echte Binge-watcher is een extreme kijker, zoals het woord Binge ook aangeeft: zuippartij, drinkgelag, bachanaal.
Binge-watcher (binsjch)
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich Binge-watcher mogen noemen. 40% van de Nederlandse kijkers naar series kijkt meerdere afleveringen direct na elkaar. En dat aantal is groeiend.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat onder mannen 15% meer binge-watchers zijn te vinden dan onder vrouwen (resp. 57,5% tegen 42,5% ). De meeste binge-watchers zijn tussen de 18 en 35 jaar. Opmerkelijk is verder dat de meeste binge-watchers een serie bekijken op hun tablet of computer. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn, volgens mij, dat ze met een half oog kijken, dus onderwijl ook iets anders doen.
Dat binge-watchers meer loyaal zijn aan een serie dan mensen die rustig wachten tot een aflevering wordt uitgezonden is volgens mij niet verwonderlijk. Ik merk, aan den lijve, dat het achter elkaar kijken van twee of meer afleveringen van een serie invloed heeft op je kijkgedrag en je persoon.
Depressiviteit
Medewerkers van de universiteit van Texas concluderen na onderzoek dat binge-watchers gevoelens van eenzaamheid en depressiviteit ervaren. Dat is niet mijn ervaring. Ten eerste kijk ik naar de series ook in gezelschap van anderen. Die anderen, vrienden of familie, kijken naar dezelfde serie of doen iets anders in dezelfde ruimte. Ook zijn er verschillende mensen in mijn omgeving die dezelfde serie kijken en waarmee ik ervaringen deel.
Betrokkenheid
Wel merk ik dat de betrokkenheid bij de personen in de serie groter is. Door de verhoogde ‘aanraking’ met hun wedervaren is het alsof ik dichter bij ze sta. Ik reageer emotioneler op personen, erger me meer aan een karakter, voel kwaadheid intensiever en dergelijke.
Meer nog dan voorheen lijken de series gericht op het oproepen van gedrag bij de binge-watcher. Het eind van een aflevering is een vraag die je beantwoord wilt zien, dus start je ook de volgende aflevering.
Bij Netflix gaat dat helemaal handig. Als je een aflevering laat doorlopen richting eind dan schakelt het programma direct naar het begin van de volgende aflevering, zonder aftiteling van de vorige en leader van de nieuwe.
Verdrietig
Depressiviteit voel ik dus niet. Maar aan het eind van House of Cards (waarvan we nog maar moeten afwachten of er een vervolg komt) en Homeland is er een kleine leegte. Ik moet afkicken. Er is niet meer. De karakters waarmee je een band hebt opgebouwd en in wiens leven je hebt mogen meelopen zijn even uitgeleefd.
Dat afkicken zal voor iedereen anders gaan. Over tot de orde van de dag was voor mij helend.
Onderzoek Texas
Het onderzoek naar Binge-watchen van de Universiteit van Texas werd uitgevoerd onder 300 Amerikaanse jongeren van 18 tot 20 jarigen. Ik vraag me af of je daar conclusies aan mag verbinden voor andere leeftijdsgroepen en nationaliteiten. De onderzochte leeftijdsgroep bestaat uit late pubers, die vaak nog zoekend zijn.
Conclusie in Texas was in ieder geval dat 75% (225) van hen meerdere series achter elkaar kijkt. Van die groep Binge-watchers kijkt 25% (75) meer dan drie afleveringen na elkaar. Veertig jongeren keken langer dan vijf uur aan een stuk en vijf keken er meer dan zeven uur.
Alle deelnemers moesten vragen beantwoorden over eenzaamheid, depressiviteit en dergelijke. De antwoorden werden vergeleken met het kijkgedrag. Daarbij bleek dat jongeren die langer keken meer gevoelens van eenzaamheid en depressie hebben.
De onderzoeker merken op dat binge-watchen niet de oorzaak hoeft te zijn. Andersom is het mogelijk dat jongeren die zich eenzaam en depressief voelen, hun leven ontvluchten door in een serie te duiken. Binge-diven.
Netflix en bingen
Netflix is zuinig met het vrijgeven van getallen. Anderhalf jaar geleden brachten ze wel naar buiten dat ze zagen dat hun dienst meer uitnodigde tot binge-watchen dan traditionele televisiediensten. Enigszins verkapt schreven ze in hun kwartaalverslag dat er meer werd gekeken kort na het in zijn geheel plaatsen van een serie. Daarmee aangevend dat mensen de serie snel bekijken (Case Study Netflix binge – pdf)
De bestuurders van Netflix geven het niet graag toe, maar hun dienst heeft invloed op het kijkgedrag van mensen. Volgens Wallstreet-analysten schuilt er een gevaar in het plaatsingsgedrag van Netflix. Niet voor de kijker, maar voor het succes van Netflix. Dat wordt door de aandeelhouders onderkent en Netflix-bestuurders zeggen sindsdien regelmatig in interviews dat ze de frequentie van het plaatsen zullen aanpassen.
Homeland
Voorlopig is dat nog niet gebeurd. Ik ben dus in afwachting van seizoen vier van Homeland. Daar moeten ze niet te lang mee wachten, want verschillende vrienden hebben het al gezien (gedownload waarschijnlijk).
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.