Paul Revere

Paul Revere en Small Data

Paul Revere is een patriot uit de tijd van de Amerikaanse revolutie. Hij hielp mee aan het systeem waarmee inlichtingen werden verzameld over de troepenbewegingen van de Britten. Het systeem werkte met lantaarns.

Toen hij een signaal opving, begreep hij de boodschap en waarschuwde de koloniale militie. Daardoor begon de strijd om de onafhankelijkheid anders dan de Britten hadden gehoopt.

Paul Revere

Van een vriend kreeg ik een artikel toegestuurd waarin de geschiedenis van Paul Revere werd gebruikt als rode draad. Het artikel legt een en ander uit over het gebruik van metadata en sociale netwerk analyse. Het laat zien dat je met weinig gegevens, wat ik dan maar small data noem, toch veel informatie kunt verkrijgen.

Het artikel deed me terugdenken aan de gesprekken die ik over gegevensanalyse had met enkele mensen (zie hierinder). Ik vond het een uitdaging met het artikel aan de slag te gaan. Zo kon ik direct mijn kennis van wiskunde, statistiek en trigonometrie weer wat ophalen.

Matrix

Ik maakte een analoge matrix met 284 unieke jongensnamen en zeven verenigingen. Een grafiek maken lukte me niet door te weinig kennis en ervaring met Excel. Mijn Excel-bestand heb ik bijgevoegd voor degenen die een stap verder willen zetten.

Hier het artikel ‘using metadata to find Paul Revere’ (pdf) van Kearan Healy en de site waarop het artikel is te vinden. In zijn artikel verwijst Healy naar een tekst van Shin-Kap Han. Deze gaat nog dieper in op de geschiedenis van Paul Revere en sociale netwerk analyse.

Albert Heijn

Zoals gezegd deed het artikel me terugdenken aan gesprekken. Eén daarvan had ik jaren geleden met een medewerker van Ahold. Ik schreef er een tijdje geleden over. Hij vertelde dat als iemand drie keer bij Albert Heijn heeft gekocht en contant heeft afgerekend, dat ze dan zijn of haar profiel kennen. Wanneer hij/zij daarna een keer pint hebben ze zijn gegevens en kunnen deze koppelen aan de eerdere aankopen.

Het lijkt me nog steeds onwaarschijnlijk en ik beschouw het vooral als een voorbeeld van wat er mogelijk is, zonder dat dit voorbeeld reëel hoeft te zijn. Ik ben heel benieuwd of ik er nog eens achter kom hoe het werkt… als het wel mogelijk is.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *