Mooi compliment

Afgelopen donderdag kreeg ik een mooi compliment. Ik was bij Henk, een vriend op leeftijd, en vertelde hem een paar anekdotes uit mijn verleden. Hij reageerde met, ‘je hebt heel wat meegemaakt. Het is je niet aan te zien, je diepgang toont zich niet. Dat je er jonger uitziet dan je bent, helpt ook niet’.

Ik beschouwde de opmerking van Henk als een mooi compliment. Dat zegt ook wel iets, want ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het juist geen mooi compliment vinden. Ik weet nog dat de directeur bij een van mijn eerste serieuze baantjes zei, ‘René, je ziet er te jong uit’. Hij vond het een probleem en liet dat goed merken. Zijn uitspraak vatte ik toen niet op als een mooi compliment.

Realistisch

Als iemand zegt ‘jij hebt heel wat meegemaakt’, dan verwijst dat meestal naar ellende en tegenspoed. Natuurlijk heb ik ook wel eens tegenspoed gehad en verdriet. In vergelijking met dat van anderen is het echter nauwelijks noemenswaardig.

Het hangt er denk ik ook vanaf hoe je met situaties omgaat. Mijn houding is de situatie realistisch bekijken. Als ik zie dat ik er, net als regen tegenhouden, weinig aan kan doen, dan leg ik me erbij neer of kijk hoe ik de situatie zo dragelijk mogelijk kan maken.

Van zo’n houding naar situaties gaf een psycholoog, waarmee ik een boek schreef, me ooit een bijzonder voorbeeld. Hij vertelde over een meisje dat van haar twaalfde tot haar achttiende door haar vader zwaar was misbruikt, maar de knop had omgedraaid en er nooit last van had gehad. In dezelfde tijd had hij een vrouw in behandeling die één keer door een oom was betast en daarvoor al acht jaar in behandeling was.

Mooi compliment

De uitspraak van Henk was als een mooi compliment bedoeld. We hadden het over de veelzijdigheid van ons werk, de initiatieven, het opzoeken van grenzen en de onverwachte , vaak leuke, situaties waar je daardoor in terecht komt.

En als een situatie een keer niet leuk is, dan zitten er toch altijd wel leerzame elementen in of onderdelen die grappig zijn. Op zijn minst een tijdje later, wanneer je erop terugkijkt. Dat bleek toen Henk en ik het hadden over een ex-vriendin van me, die hij ook kent. Hieronder één van de anekdotes die ik daarover vertelde.

Gek

Door een zakenrelatie waren mijn toenmalige vriendin en ik uitgenodigd op de Miljonairfair in Amsterdam. Tegen het eind van de avond gingen we naar huis. We stapten in onze auto in de parkeergarage van de RAI en reden naar de uitgang. Onderwijl spraken we over enkele mensen die we hadden ontmoet.

Reagerend op een opmerking van mijn vriendin zei ik ‘ah nee joh, doe niet zo gek’. Een opmerking zoals je die terloops kunt maken. Ze opende haar portier en liet zich naar buiten vallen, roepend ‘ik ben niet gek’. Met het portier open, zat ze naast de auto.

We stonden een autolengte van de slagboom. Ik kon geen kant op en mijn vriendin weigerde de auto weer in te komen. Ik stapte uit om te kijken of ik haar zover kon krijgen weer in de auto te gaan zitten. Achter ons stonden inmiddels meerdere auto’s.

Mijn vriendin bleef roepen ‘ik ben niet gek, je zei dat ik gek ben, ik ben niet gek’. Waar haar hysterie ineens vandaan kwam was me een raadsel, in ieder geval niet vanuit een verleden dat ik met haar had. Er kwam een bewaker aanlopen. Een grote man met een Surinaams uiterlijk.

Snel legde ik de situatie uit, waarop hij zei ‘ze kan daar niet blijven zitten’. Hij probeerde haar te overtuigen dat ze niet gek was en dat ze in de auto moest gaan zitten. Ze leek te kalmeren en samen met de bewaker tilde ik haar in de auto.

Tot we thuis waren werd er geen woord gesproken. Bij de slaapkamerdeur zei ze ‘ik ben niet gek’ en sloot zichzelf op. Ik hoorde haar praten met een bekende. Ze was bezig met één van haar regelmatig voorkomende lange telefoongesprekken. Ik zette de tv aan. In zo’n relatie blijven hangen. Waarom? Gek eigenlijk.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *