Tulpenkoorts

Tulpenkoorts

‘Hier René, dit zal jij vast ook een mooi boek vinden’, zegt Marianne als ze mij Tulpenkoorts van Deborah Moggach overhandigt.

Ik duimblader door het boek van achter naar voren en zie op diverse plekken in het boek afbeeldingen van schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Tulpenmanie

Tulpenkoorts omslag‘Gaat het over de tulpenmanie? De periode dat iedereen zich gek liet maken over de zwarte tulp, de windhandel rond de tulp die wordt beschouwd als de eerste beursbubbel’.

‘Ja tegen de achtergrond daarvan speelt het verhaal, maar geromantiseerd natuurlijk’.

‘Interessant, bedankt. Ik ga het lezen’, zeg ik, ‘wel bijzonder dat het boek tulpenkoorts wordt genoemd. Ik ken het als de tulpenmanie. Het wordt ook wel tulpengekte, tulpenwoede en zelfs bollengekte genoemd, maar koorts? Is dat een verwijzing naar het geromantiseerde verhaal?’

‘Ik zeg niets’, reageert Marianne, ‘lees het nu maar. Het is een pageturner. Heb je wat te doen dit weekend!’.

‘De klok gaat vooruit, zomertijd, ik hoop dat ik het red’.

‘Je kunt ook wachten op de film. Die komt eind dit jaar in de bioscoop. Daar zit ook een leuk verhaal aan vast. Kijk maar op internet. Is wel wat voor je website’, zegt Marianne terwijl ze naar de deur loopt en met een mysterieuze glimlach afscheid neemt.

Ik loop naar mijn computer en tik tulpenkoorts en film in het Google balkje.

Steven Spielberg

Nog voor het originele boek uitkwam belde Steven Spielberg al naar de Engelse schrijfster, lees ik op haar site. Hij wil het boek verfilmen. Beide zijn gefascineerd door de Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw, de Rembrandts, Vermeers, Hoochs en Van Ostades. Spielberg neemt een optie op de rechten en vraagt de schrijfster een filmscript te maken van haar boek.

Dat gaat echter al snel fout. Het verhaal speelt in Amsterdam, maar Spielberg wil de ‘Deense omgeving’ er niet in hebben. De schrijfster is verrast door Spielbergs gebrek aan aardrijkskundige kennis. Vervelender is echter dat hij van haar verhaal een komedie wil maken.

Spielberg is niet tevreden wanneer haar werk geen komedie blijkt te zijn en hij ontslaat haar. Ze wordt in 2000 vervangen door scenarist Lee Hall, die dan onder andere het script van Bill Elliot op zijn naam heeft staan (inmiddels gevolgd door de in 2011 uitgebrachte film War Horse).

Spielberg is ook over Halls filmbewerking van het boek niet te spreken. Hij wordt aan de kant geschoven en Christopher Hampton mag het gaan proberen. Hampton werd bekend met als schrijver van het script voor Dangerous Liaison. Hij schreef ook het scenario van Totale Eclipse, een film over de dichter Arthur Rimbaud.

Hampton doet het in de ogen van Spielberg ook niet goed. Hij wordt in 2004 vervangen door Tom Stoppard, die meerdere historische romans bewerkte tot filmscripts. Stoppard maakt het scenario waar Spielberg mee verder wil.

Belastingmaatregel

In datzelfde jaar 2004 stopt de Britse premier Gordon Brown een belastingmaatregel waarmee Amerikaanse filmmakers worden gestimuleerd in Engeland te werken. Daarop trekt Spielberg zich terug. Hij schrijft de inmiddels uitgegeven 35 miljoen dollar af en geeft de 12.000 aangekochte tulpbollen weg.

Het wordt stil rond de verfilming van het boek Tulpenkoorts. Ruim acht jaar later komt in 2012 het bericht naar buiten dat Ruby Films, een filmbedrijf uit San Francisco, met de verfilming bezig gaat. Ze gebruiken het script van Tom Stoppard en Peter Chelsom wordt genoemd als regisseur.

Alison Owen

Producente Alison Owen werkte in 2004 al in Engeland met Spielberg aan de film. Jude Law speelde de hoofdrol. In 2014 komt er voor boekenschrijfster Deborah Moggach eindelijk duidelijkheid over de verfilming van haar boek. Alison Owen vertelt dat haar filmbedrijf samen met Harvey Weinstein de film gaat produceren. De opnamen beginnen in april van dat jaar.

Als hoofdrolspelers zijn onder andere Christoph Waltz en Judi Dench aangetrokken. Regisseur is Justin Chadwick, die onder andere de film Mandela regisseerde.

Najaar 2015

De film komt dit najaar in de Nederlandse bioscoop. Het is uiteindelijk voor minder geld gemaakt dan de 35 miljoen verlies die Spielberg in 2004 nam. Na zestien jaar is er een film die 25 miljoen dollar heeft gekost en die grotendeels in Engeland is opgenomen.

Het boek

Ik zal niet direct aan het boek beginnen, dat ik beslist wil lezen voor de film in Nederland is uitgebracht. Bij de sfeer van tulpenkoorts hoort volgens mij mooi weer. De zon moet schijnen als goud als ik lees over de verzonnen 17de eeuwse schilder Jan van Loos.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *