Anne Frank vs Barbro Karlan

Bewijs van reïncarnatie

Met Wesley sprak ik gisteren over een gemeenschappelijke vriend. Het gesprek kwam al snel op reïncarnatie en andere vormen van voortbestaan na de dood. Bij de vriend is kanker geconstateerd op een niet operabele plek.

De doktoren weten niet hoe lang hij nog te leven heeft. Ze vertelden hem, ‘vier weken tot vier jaar’. De vriend heeft zich erbij neergelegd. Toen ik hem afgelopen vrijdag sprak zei hij ‘ik heb een mooi leven gehad, zou er best nog tien jaar bij willen hebben, maar we zien wel’.

Reïncarnatie, als de dood dichterbij komt

Als de dood dichtbij komt, maakt dat niet alleen bij de zieke wat los. De gehele omgeving wordt weer op de betrekkelijkheid van het leven gedrukt. Alles wat belangrijk leek valt weg bij het besef dat je niets mee kunt nemen.

‘Wel je ervaringen’, zegt Wesley stellig, ‘je ervaringen neem je mee’.

Het is het begin van een uitgebreid gesprek over reïncarnatie, de ziel, het onbegrijpelijke heelal, karma, Blavatsky, astrale en ander lichamen, kwantumfysica en nog veel meer.

Het nichtje, reïncarnatie?

Toen een nichtje van mij vier jaar was liep ze met haar ouders, mijn broer en schoonzus, op straat. Er kwam een motor voorbij. Het was een nieuwe ervaring voor het nicht, in het dorp waar ze woonde. Bij het zien van de motor begon ze te huilen en ze wees naar het voertuig roepend, ‘dood, dood’. Haar ouders schrokken en vroegen haar wat er aan de hand was. Maar ze was te veel overstuur en te jong om er verder iets over te zeggen.

Mijn broer vertelde me twee dagen later wat er was gebeurd. Hij is een nuchtere vent en hij houdt zich voornamelijk met aardse zaken bezig. Maar ik zag dat het hem had geraakt en dat hij mij het verhaal zonder opsmuk had verteld. Was haar opmerking een bewijs van reïncarnatie. Van een ervaring, van het nog jonge meisje, uit een vorig leven.

Reïncarnatie

Er zijn meer wetenschappers die in reïncarnatie geloven dan religieuze mensen en theologen, vertelde iemand me ooit eens. Niet per se wetenschappers van softe studies als psychologie. Juist zij die exactere studies beoefenen staan open voor de wereld achter de dood. Bijvoorbeeld kwantumfysici hebben theorieën over het bestaan van reïncarnatie. Hoewel er ook binnen die groep wetenschappers zijn die er juist niet in geloven of er geen bewijs voor hebben.

Bewijs van reïncarnatie

Het was Ian Stevenson, een Amerikaanse psychiater, die een interessante studie deed naar reïncarnatie. In de lijn van het verhaal van mijn nichtje onderzocht hij wereldwijd de ervaringen van kinderen over hun vorige levens.

Hij tekende opmerkelijke verhalen op, die hij beschouwde als bewijsmateriaal. Hij bleef wetenschapper en zag dat materiaal niet als bewijs.

Anne Frank

Een voorbeeld van zo’n verhaal, overigens niet opgetekend door Stevenson, is dat van de Zweedse Barbro Karlan. Ze vertelde haar ouders als tweejarige dat ze Anne heette, wat later gevolgd door de volledige naam Anne Frank. Het dagboek van Anne Frank was toen nog niet vertaald in het Zweeds en de ouders kenden het boek niet.

Toen Barbro bleef aanhouden gingen de ouders op onderzoek uit. Geleidelijk gebeurden er ook dingen die haar verhaal aanvulden. In Amsterdam, waar ze nog nooit was geweest, bijvoorbeeld wist Barbro de weg naar het Anne Frankhuis moeiteloos te vinden.

Kwantumfysica

Kwantumfysica houdt zich bezig met het bestuderen van de bouwstenen van een atoom. Het is begin 20e eeuw ontstaan door onderzoek van wetenschappers als Albert Einstein, Niels Bohr en Max Planck. Binnen de kwantumfysica werd vastgesteld dat zelfs die bouwstenen, zogenaamde subatomaire deeltjes als elektronen en protonen, geen vaste voorwerpen zijn. Het zijn zowel deeltjes als golven.

Door de inzichten van de vroege kwantumfysici moesten begrippen als materie, ruimten en tijd worden herzien. Evenals oorzaak en gevolg. De oude ideeën moesten overboord, bijvoorbeeld die van René Descartes. Hij beschouwde het heelal als een supermachine die volgens vaste wetten werkt en met vaste materie. In de nieuwe wereldbeschouwing staat alles met elkaar in verbinding en is het heelal een dynamisch samenhangend geheel (heel al).

Nuchter

Wesley en ik wisselen diverse ervaringen uit. ‘Ik ben op meerdere momenten in mijn leven bezig geweest met de materie’, zeg ik, ‘en ik heb zelf enkele onverklaarbare ervaringen gehad. Maar ik blijf nuchter, noem me een ongelovige Thomas. Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, maar wat er na de dood gebeurt dan zien we dan wel’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 maart 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *