De Dopinggebruiker

De dopinggebruiker, gebruikte hij echt

Ik kwam een leuke som tegen over een dopinggebruiker. Een som die evengoed voor andere berekeningen kan worden gebruikt. Ik schreef al eens over sensitiviteit en specificiteit, waarmee op soortgelijke wijze bijvoorbeeld bacteriebesmetting wordt berekend.

De dopinggebruiker

Aan een grote wielerwedstrijd doen 400 wielrenners mee. Van hen is 15% dopinggebruiker van het verboden middel ABC. Na afloop worden alle 400 wielrenners getest.

De wielrenners die ABC hebben gebruikt worden altijd allemaal ontdekt. Maar uit ervaring weet de dopingautoriteit dat bij 5% van de wielrenners, bij wie het middel ABC wordt aangetroffen, dit ten onrechte is gebeurd. Ze zijn dus geen gebruikers van het middel.

Erik is één van de wielrenners en hij blijkt positief volgens het onderzoek. Hoe groot is de kans dat Erik werkelijk het middel ABC heeft gebruikt?

Het antwoord

Gebruik onderstaande formuliertje om per omgaande het antwoord te ontvangen. Je mailadres wordt direct verwijderd na het versturen van de antwoordmail.

  Je email (verplicht)

  Type onderstaande code om spam te voorkomen:
  captcha

  Print deze pagina
  Bovenstaand bericht is geschreven op 6 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

  Vorige en volgende berichten

  « Ouder: Nieuwer: »

  Een willekeurig bericht

  Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *