Brainpicking

Brainpicking‘René, je weet toch wel wat brainpicking is?’, vraagt Gerard, een goede vriend/collega, tijdens een ontmoeting.

‘Natuurlijk weet ik dat’, antwoord ik.

‘Waarom let je daar dan niet beter op. Je bent enthousiast en wellicht zoek je bevestiging, dan is Brainpicking wat jou overkomt. Heb je dat nooit gemerkt’.

‘Ach, ik weet dat het gebeurt. Maar ik ben nu eenmaal een deler’.

‘Ja ja, samen met anderen tot een oplossing komen is leuk en ze zullen je dankbaar zijn als het hun problemen zijn’, reageert Gerard fel, ‘maar jij bent degene die met de ideeën komt. Jij bent degene die zich over dingen verwondert en die de wereld op zijn geheel eigen manier bekijkt’.

‘Dank je’.

‘Ok, het is een compliment. Maar ook een waarschuwing. Jij legt enthousiast je ideeën op tafel en zou er eigenlijk voor moeten worden betaald. Brainpicking jongen. Als je jouw inzichten en ideeën eenmaal hebt verteld ben je het kwijt’.

‘Ik weet het’, antwoord ik timide, ‘maar wat kan ik doen’.

‘Discipline. Je ideeën voor je houden. Zakelijker zijn, als ze niet betalen dan hebben zij pech. Er lopen zoveel kortzichtige sukkels rond, laat ze gaan’.

‘Dat klinkt goed, maar …’

‘Geen gemaar. Gewoon je ideeën voor je houden. Als ze het willen horen moeten ze eerst een zakelijke afspraak met je maken. Brainpicking jongen, let er op. Iedereen ziet dat je anders bent, anders kijkt, anders luistert, brede kennis hebt. Ze scheppen een prettig sfeertje en jij begint te spuien. Niet meer doen’.

‘Ook niet bij jou?’, vraag ik met een glimlachende ondertoon.

‘Wel bij mij natuurlijk’, lacht Gerard me toe, ‘I love brainpicking’.

Brainpicking

Brainpicking wordt door sommigen gedefinieerd als het resultaat van brainstormen, ideeën bedenken en dergelijke. Maar de letterlijke betekenis is ‘het verkennen van iemands gedachten en ideeën door ondervraging’. Het kan ook wat negatiever, ‘iemand door vragen uithoren over zijn ideeën’.

Het bevragen hoeft niet actief te gebeuren, in een gesprek worden ook ideeën geventileerd in antwoorden, opmerkingen, reacties. Wanneer daar doelbewust op wordt aangestuurd kun je spreken van brainpicking.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *