Groente is slecht voor hersenen

‘Groente is slecht voor je hersenen’, vertelde Hans me laatst. Zo’n opmerking vraagt om uitleg. Bij de uitspraak moest ik direct denken aan een bevriende apotheker.

Die vertelde me ooit dat geen enkel product meer is zoals vroeger. Daarom moesten we volgens hem uitkijken met oma wijsheden. Ik bleek in de goede richting te zitten om de uitspraak van Hans over groente en je hersenen op te pakken.

Groente

Het ging bij de uitspraak van Hans over groente voornamelijk over allerlei gerommel met voedsel. Ooit was groente een zaadje dat de grond inging, dat opkwam en een tijdje later op je bord lag.

Tegenwoordig is de grond bewerkt met kunstmest en worden de bladeren bespoten. Beide zitten vol chemicaliën. Bij de verdere verwerking worden producten gebruikt om de groente langer houdbaar te maken of op zijn minst om de kleur te verbeteren. Voor fruit geldt dit natuurlijk ook.

Je hersenen

Volgens Hans zijn verschillende stoffen die tegenwoordig worden gebruikt slecht voor je lichaam, maar vooral ook voor je hersenen. Hij noemde er een paar. Ik dacht dat ik ze wel kon onthouden…. helaas.

Door slechte voeding raken de goede voedingstoffen in je hersenen uitgeput. Deze voedingsstoffen hebben drie belangrijke taken. Ze verzorgen je korte termijngeheugen en je focus, ze helpen je lange termijngeheugen en ze voeden en beschermen je hersenen.

Voedingsstoffen

De voedingsstoffen reguleren het zuurstofniveau in je hersenen en zorgen voor een voedselrijke bloeddoorstroming. Daarnaast onderdrukken ze het stresshormoon cortisol, dat hersencellen doodt.

Slechte voeding vermindert de bloeddoorstroming door de hersenen. Dat je hart door slecht voedsel minder zuurstof krijgt speelt daarbij vanzelfsprekend ook een rol. Doordat er minder voedselrijk bloed naar en door je hersenen stroomt krijg je lichte uitdrogingsverschijnselen.

Bij het ouder worden verliezen hart- en bloedvaten altijd al wat elasticiteit, die nodig is voor optimale bloedcirculatie. Slechte voeding heeft dan een verdere negatieve invloed op de bloedsomloop en kan het hersenweefsel verstikken.

Chemicaliën

De effecten van de chemicaliën in allerlei producten die tegenwoordig worden gebruikt bij de teelt van groente en fruit zijn volgens Hans schadelijk. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar die zijn volgens hem te kort en te eenzijdig. Er wordt niet naar de lange termijn gekeken en niet naar de combinatie met andere producten en/of iemand leefwijze.

Nuchter

Je kunt helemaal doordraaien als je alle berichten volgt en dan ook nog eens ziet dat bij alle onderzoek er evenveel zijn die resultaten tegenspreken. Ik moet dat soms denken aan Gerard, een andere vriend, toen we het hadden over genetische gemanipuleerd voedsel.

Hij zei ‘René, over twee of drie generaties is het menselijk lichaam er aan gewend en heeft het zich aangepast. Zo gaat dan met verandering’. Nuchter reageren op alle berichten is waarschijnlijk het gezondst.

Ik laat er mijn groente en fruit in ieder geval niet voor staan.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *