kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

Gisteren at ik bij mijn moeder. Ze heeft meerdere gerechten waar ze Franse kruiden en specerijen overheen strooit. Ooit nam ik ze mee uit Frankrijk en het is een traditie geworden, wie naar Frankrijk gaat neemt een busje ‘Herbes de Provence’ voor haar mee.

Haar huidige Provencaalse kruidenmix bestaat uit bekende kruiden als tijm, basilicum, salie, rozemarijn en oregano. Het is niet helemaal de originele mix, maar dat mag de pret niet drukken. Heel veel gerechten zien er met die kruiden net iets interessanter uit.

Gezonde kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zorgen niet alleen voor een leuk, kleurrijk bord of het verbeteren van de smaak van eten. Ze kunnen ook voordelen hebben voor de gezondheid en helpen bij het op peil houden van je gewicht en zelfs de vetverbranding.

Gember

Ik ben gek op gember. Niet overdadig, maar af en toe een balletje vind ik heerlijk. Jammer dat het dan vaak in een siroop zit, waar dan vaak te veel suiker in zit.

Gember onderdrukt de eetlust en het helpt bij de spijsvertering. Het verwarmt je lichaam. Dat verbetert de stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt. Het verwijdert ook giftige stoffen uit je lichaam.

Mosterd

Ook zo’n lekkernij bij bepaalde voedsels vind ik mosterd. Natuurlijk bij een balletje gehakt. Maar ook bij wortels en rode kool. Volgens onderzoek versnelt één theelepel mosterd de stofwisseling al met 25%.

Mosterd zit gezonde stoffen, waarvan sommige tot gewichtsverlies leiden. Denk aan B-complex vitaminen, foliumzuur, thiamine, riboflavine, niacine en de mineralen selenium en magnesium. Ook is mosterd een bron van carotenen, luteïne en zeaxantine, antioxidanten die schadelijke vrije radicalen bestrijden.

Het maakt niet uit of je mosterd uit Doesburg, Groningen of Dijon hebt. Zelf heb ik ze alle drie vanwege de specifieke smaak. Lekker afwisselend, een grove Dijon, een gladde Doesburgse en een pittige Groninger.

Komijn

Het zijn van periodes. Ineens wil ik komijnekaas en andere varianten, zoals brandnetel. Volgens mij zit er in die komijnekaas meer dan alleen komijn, maar dat is geen probleem. Komijn kun je op veel meer gerechten gebruiken. Evenals anijskruid en nog zo wat kruiden, vind ik het een heerlijke toevoeging.

Komijn is al heel lang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, het is ook gezond. Het stimuleert het immuunsysteem en zorgt voor lagere cholesterol. Het beschermt tegen celbeschadiging en is een sterke antioxidant.

Er wordt beweerd dat komijn ook zorgt voor meer energie. Daardoor zou je actiever zijn en dus meer calorieën verbranden.

Kamille

De mening over groene thee verschilt nogal. De ene keer lees je dat het heel goed is, een andere keer dat de werking ervan wordt overdreven. Over kamille thee zijn de meningen echter redelijk gelijk. Het ontspant. Een kop kamille thee aan het eind van de dag vermindert de stress.

Er zijn mensen die beweren dat het hen zelfs heeft afgeholpen van emotioneel eten. Voor ze naar bed gaan drinken ze een kop kamille thee en de drang om ’s nachts de koelkast te plunderen is verdwenen. Bovendien slaap je beter, door de ontspanning die de kamille thee geeft.

Aangetoond is ook dat kamille ontstekingremmend is, het heeft zogenaamde anti-imflammatoire eigenschappen. Daarbij is het ook rijk aan antioxidanten en helpt het tegen de aanmaak van vrije radicalen.

Kaneel

Kaneel is ook een bekend specerij in Nederland. Vroeger kregen we thuis eerst een rijst- of macaronigerecht met groente en dergelijke. Daarna mochten we een bord opscheppen met kaneel, boter en basterdsuiker.

Er schijnen veel gerechten te zijn waar je kaneel aan kunt toevoegen, maar ik ben er spaarzaam mee. Over appelmoes kan het lekker zijn en bij sommige pudding gebruik ik het. Ik ken ook iemand die steevast kaneel op zijn koffie strooit.

Kaneel heeft diverse goede eigenschappen. Een bijzondere, in vergelijking met bovenstaande kruiden en specerijen, is de verbetering van insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je lichaam je bloedsuikerspiegel beter beheren, wat helpt tegen gewichtstoename.

Pepers

Pepers hebben ook allemaal hun gunstige specifieke eigenschappen. Je kunt daarbij denken aan Cayennepeper, wat bijvoorbeeld goed is voor de doorbloeding. Hierdoor kunnen essentiële voedingsstoffen beter door je lichaam stromen. Ook zwarte peper op een eitje is niet te versmaden. Evenals Cayennepeper helpt het de spijsvertering en stofwisseling te verbeteren. Daarbij heeft zwarte peper volgens onderzoekers anti-kanker eigenschappen.

Een bijzondere vorm van pepers zijn de sambals. Spaanse pepers zijn de basis van dit Aziatische smaakproduct waaraan verder allerlei kruiden en specerijen zijn toegevoegd. De meningen over sambalgebruik verschillen en waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. Af en toe flink heet eten is volgens mij helemaal niet slecht en zoals met alles ‘overdaad schaadt’.

K en K

Kurkuma en Kardemon zijn in Nederland wat minder bekend. Kurkuma is met name goed voor je lever. Vrouwen helpt het bij het behouden van een goede hormonale balans, handig dus rondom de maandelijkse periode. Kurkuma worden ook jeugdige kwaliteiten toegedicht. Het zorgt voor een glanzende, gezonde huid, verbetert het zicht en versterkt de gewrichten.

Onderscheidende kwaliteiten van Kardemon zijn het verlagen van de bloeddruk. Het schijnt goed te helpen bij aften en andere mondzweren en volgens sommigen kan het zelf helpen tegen depressies. Evenals kamille helpt ontstekingen te bestrijden.

Provencaalse kruiden

De provencaalse kruiden in het potje van mijn moeder heb ik genoemd, hun gunstige eigenschappen echter niet behandeld. Ik ben ook zo snel afgeleid, daar is geen kruid tegen gewassen.

Ze gebruikt ook bonenkruid, daar heb ik al wel eens over geschreven

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *