Computer nostalgie
Afgelopen zaterdag maakte ik, zoals wel vaker, een boswandeling met een stel vrienden. We praten, evenals bij onze koffiebijeenkomsten, over allerlei dingen die ons bezighouden. Toen Marcel en Paul het hadden over Windows 8.1, dat een verbetering zou moeten zijn van de te snel uitgebrachte 8.0, ontstond een zekere computer nostalgie. We gingen in gedachten terug naar al die Windows versies die we al hadden gehad. De 7, vista, xp, 98, 95, 3.1, 3.0 en 2.1 en daarvoor natuurlijk de DOS-versies.
Computer nostalgie
Als vanzelf kwam het gesprek op harddisks ‘weet je nog die AT met een harddisk van 20mb, wat vonden we dat geweldig, als opvolger van de XT met 10mb’.
Daarna kwamen de computers voor de XT. Enkele van ons hadden een Atari gehad, anderen een Commodore, eerst de 64 en daarna de 128. Ik had zelfs nog een Philips P2000 gehad. Die had mijn broer van zijn werk gekregen. Maar hij had niets met computers en gaf het aan mij.
Floppy
En dan de floppies. Voor onze tijd waren er al grote floppen op 8 inch formaat, die waren vooral voor zakelijk gebruik geweest. Wij begonnen met het 5 ¼ inch floppy. Die werd opgevolgd door de plastic diskette van 3 ½ inch, een kleiner opslagmedium met eenzelfde gegevensdrager van dun magnetische film. Marcel herinnerde ons aan de vele floppy’s die bij een programma werden geleverd.
Zo’n gesprek als boven loopt niet vloeiend natuurlijk. Afhankelijk van de inbreng van de deelgenoten gaat het een beetje van de hak op de tak en ook het bos zorgt voor afleiding. Toen het iemand opviel dat sommige bomen een oranje ring hadden ging het gesprek vanzelfsprekend verder over boskap, uitdunning en dergelijke.
Compact cassette
Maar we kwamen terug op onze computer nostalgie en dragers. Want twee jaar geleden was het 50 jaar geleden dat Philips met de compact cassette op de markt kwam en daar maakte een van ons een opmerking over.
Het publiek kon de cassette al op 30 augustus 1963 bekijken tijdens een Duitse beurs. Het viel toen nauwelijks op. Twee weken daarna werd de cassette officieel geïntroduceerd op de Firato in Amsterdam. Ook daar was weinig belangstelling.
De compact cassette leek geen succes en Philips gaf, met een beetje druk van concurrent Sony, haar patent op. Dat hielp. De cassette, die in de volksmond al snel ‘bandje’ werd genoemd, veroverde de wereld.
Twee jaar later kwam de eerste muziekcassette, in feite een met muziek voorbespeelde compact cassette. En de rest is geschiedenis. Vooral geschiedenis, want de tegenwoordige jeugd heeft bij het zien van die compact cassette geen idee wat het is en wat je ermee moet.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Groente is slecht voor hersenenNieuwer: Golfen en darten, de grote overeenkomst »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.