Golfen en darten, de grote overeenkomst

‘Golfen en darten lijken twee heel verschillende sporten’, zeg ik tijdens een verjaardag tegen de vrienden om me heen, ‘een verschil als een hete aardappel en een bierbuik. Maar er is ook een grote overeenkomst’.

Mijn vrienden kijken me vragend aan. Ze weten bij mij nooit of ik na zo’n uitspraak met iets serieus kom of met een grap. Dit keer is het serieus.

Golfen en darten

‘Ik vind golfen leuk omdat het één van de moeilijkste sporten is. Je moet bij elke slag je beweging controleren en jezelf goed concentreren. Een minimale afwijking bij de slag betekent honderd meter verderop een afwijking van tientallen meters. Dat is bij darten ook zo, misschien komt het daar wel aan op een nog grotere nauwkeurigheid’.

‘Je hebt gelijk René’, reageert Willem, ‘wat dat betreft lijken golfen en darten inderdaad op elkaar. Maar darten is moeilijker, denk ik. Het wordt enorm onderschat. Waarschijnlijk door die bierbuiken, tatoeages en ander omgevingsfactoren. In het dartcafé vind je weinig mensen met een hete aardappel in hun keel’.

‘Ik heb een paar maanden geleden gedart met een wedstrijd darter’, valt Hans in, ‘die jongen speelde me helemaal weg. Eerst deed hij nog of hij van mijn niveau was. Maar toen hij het zat was zei hij “ok” en gooide achter elkaar 180’.

Oefenen

‘Ja, die jongens oefenen uren per dag’, gaat Willem verder. ‘Ze moeten hun lichaam volledig onder controle hebben om die afwijking die René bedoelde te voorkomen’.

‘Maar waarom lukt het tijdens zo’n toernooi niet achter elkaar 180 te gooien?’, vraag ik.

‘Je bedoelt wat je op televisie ziet’, antwoord Hans. ‘Dan is de druk enorm joh. Daar kun je niet op trainen. Al die onbehouwen dronken toeschouwers, het geld, de sponsorbelangen, de concurrentie. Dan gaat de psyche meespelen’.

‘Zou het omgekeerd ook werken?’, vraagt Erik, ‘dat je door te golfen ook je psyche verandert, rustiger wordt, je beter kunt concentreren, beter gaat presteren en dergelijke. Dan zou ik direct een paar dartborden in kantoor ophangen’.

‘Er zal zeker een keer onderzoek naar worden gedaan… als het café imago er vanaf is’, antwoordt Hans.

Wandelen

‘Dat voordeel heb je bij golfen wel. Je loopt buiten te wandelen en slaat af en toe een bal’, zeg ik, ‘dat vind ik zo lekker aan golfen. Je kunt van alles aan je hoofd hebben. Maar na de eerste slag valt het allemaal van je af en ben je drie uur fysiek bezig en mentaal aan het uitrusten’.

‘Ja die ervaring heb ik ook’, zegt Gerard, die nog even een blad biertjes heeft gehaald en mijn woorden heeft opgevangen. ‘Heerlijk, niets zo lekker als golfen. Het heeft hetzelfde effect als de hond uitlaten, maar dan zonder de zorgen van een hond. Lekker wandelen en ook nog wat fysiek bezig zijn’.

‘Nou dat fysiek bezig zijn, daar hadden we het over toen je even weg was’, zegt Willem, ‘dat moet je niet onderschatten. Je moet de goede houding hebben, de stok in de juiste stand tot je lichaam, de swing moet je soepel maken en je moet je concentreren. Want bij de minste afwijking ligt je bal ver van je doel verwijdert. Dat maakt dat golfen en darten op elkaar lijken’.

Gerard knikt terwijl hij ons het blad met bier voorhoudt. Eén voor een pakken we daar een glas af. Er ontstaat een onbalans die Gerard te laat corrigeert. Even lijkt het alsof hij het nog kan voorkomen, maar uiteindelijk glijden toch twee glazen bier van het blad.

‘Ja ja, concentreren. Dat is uiteindelijk overal op zijn tijd wel handig’, zeg ik en iedereen lacht.

Zie ook he bericht ‘6000 stappen is genoeg

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *