- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Zakdoek

Kleenex tissues

Tempo en Kleenex (oude verpakking)‘Hé René, weet jij wanneer de papieren zakdoek in omloop is gekomen?’, vraagt John en passant tijdens een gesprek.

Ik kijk hem verbaasd aan. Waar komt zo’n vraag ineens vandaan. Alsof hij mijn vraag ziet, gaat John verder, ‘ik las dat de socioloog Elias de zakdoek als voorbeeld nam van het civilisatieproces, hoe de omgangsvormen zijn veranderd’.

‘Oh daarom’, antwoord ik, ‘nee, precies weet ik het niet. Tempo en Kleenex waren er wel vroeg bij met papieren doekjes. Rond 1930 hebben ze daar patenten voor aangevraagd en Kleenex kwam al snel met zo’n doos. Maar jij bedoelt die plasticjes met tien zakdoekjes die je in een damestasje kunt vinden’.

‘Ja, bij papieren zakdoekjes denk ik daar aan’.

‘Ik denk dat die pas rond 1970 op de markt zijn gekomen. Ik kan me herinneren dat mijn moeder altijd zei, als ik naar school ging, heb je een zakdoek bij je. Dat was dan een katoenen in mijn broekzak. Op een gegeven moment werd dat zo’n pakje, die bewaarde ik in mijn schooltas. Eigenlijk kun je dan niet meer spreken van zakdoek, het zijn tissues’.

’Die gebruikten we niet alleen om onze neus te snuiten. Ik gebruik ze ook bij olie peilen, gemorste koffie verwijderen en dat soort dingen’.

‘Ze zijn heel handig, alleen nemen ze wel meer ruimte in dan een ouderwetse zakdoek. Ik denk dat veel oudere mannen nog zo’n katoenen zakdoek gebruiken. Weet je trouwens waarom er knoopjes aan de mouw van een colbert zitten?’

‘Nee, dat heb ik me inderdaad wel eens afgevraagd. Nutteloze dingen zijn het’, zegt John.

Napoleon heeft dat bedacht om te voorkomen dat zijn soldaten hun neus snuiten in de mouw van hun uniform’.

‘Is dat serieus, joh?’

‘Nou, ik was er niet bij. Ik heb dat ergens gelezen’.

‘Dat begrijp ik. Wist jij dat er landen zijn waar je niet in het openbaar je neus mag snuiten, bijvoorbeeld in Japan?’

‘Nee, dat wist ik niet. Er zijn veel meer leuke feiten over de zakdoek. Over hygiëne, spelletjes, tradities en dergelijke’.

‘Leuk hè, zo’n schijnbaar onbeduidend product waar veel over te vertellen is’.

Zie ook: Zakdoeken, ontstaan, evolutie en gebruik op website ‘huis en tuin info’