Merijn donker Utrecht

Donker Utrecht in het blauwe kwartiertje

Bij een van mijn Facebook-vrienden zag ik onderstaande prachtige opname van Utrecht bij nacht. Het bleek er een te zijn uit het project Donker Utrecht van fotograaf Merijn van der Vliet.

Merijn van der Vliet

Merijn begon op zijn 18e een studie Sociale geografie, maar het gaf hem geen plezier. Daarna probeerde hij een zangopleiding en wilde singer/songwriter worden. Maar ook dat gaf hem weinig voldoening. Hij schreef gedichten, deed een jaartje fotovakschool en begon een eigen site in 2008.

Merijn van der Vliet aan het werk met Donker Utrecht

Merijn aan het werk (foto: Chiel Smaling)

Inmiddels werkt hij bijna tien jaar als fotograaf. Vijf jaar geleden werd hij getroffen door het bijzondere licht dat over Utrecht valt in de schemering, kort na zonsondergang.

Donker Utrecht

Onder fotografen staat dit licht bekend als het blauwe kwartiertje. Het is het moment dat het blauwe hemellicht samensmelt met het rode kunstlicht uit de winkels, woningen en bedrijfspanden.

Vlak voor dit blauwe kwartiertje stelt Merijn zijn camera scherp op een bekende Utrechtse locaties. En als de blauwe glans dan over Utrecht glijdt vangt hij het in een bijzonder portret waarin verborgen schoonheden tot leven komen.

Een boek ‘Donker Utrecht’

Al een jaar na zijn eerste foto’s van nachtelijk Utrecht kwam het fotoboek ‘Donker Utrecht’. Een boek met foto’s op ansichtkaarten. Het werd 5 april 2012 gepresenteerd in de Neudeflat. Drie jaar geleden bracht Merijn het boek nog persoonlijk langs bij de besteller, als deze in Utrecht woonde.

Prints bij Werk aan de Muur

Dat doet hij waarschijnlijk niet meer. Hij heeft het project ondergebracht bij Werkaandemuur, een organisatie waar ruim 70.000 werken van fotografen, schilders en andere creatieven zijn ondergebracht. Bij Werkaandemuur zijn de foto’s van Merijn te koop vanaf 120 euro.

De foto’s worden afgedrukt in hoge kwaliteit op, naar keuze, canvas, dibond, hout of ander materiaal en in diverse formaten.

De foto in de header is De Oudegracht tussen de Kalisbrug en de Stadhuisbrug. Rechts de Vismarkt, uitzicht op het Stadhuis en links de panden van winkels aan de Choorstraat. (foto: Merijn van der Vliet, januari 2014)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *