Dibond

Een paar jaar geleden liet ik een paar foto’s van Polyvisie afdrukken op Dibond. Ik was verrast door het resultaat van de print op aluminium. Afgelopen week bekeek ik een van de afdrukken terug, die al die jaren bij een vriendin in een gang hangt. De afbeelding is nog net zo mooi.

Dibond en plexiglas het zijn momenteel twee populaire materialen om foto’s op te printen. Strakker dan canvas, wat zich voor bepaalde onderwerpen natuurlijk nog steeds goed leent. Wat is Dibond?

Dibond

dibond , aluminium compositietDibond is een aluminium composiet materiaal, een zogenaamde ACM. Het bestaat uit een laag polyethyleen plastic met aan beide kanten een dunne laag aluminium. Het wordt daarom ook wel sandwich plaat genoemd.

Inmiddels zijn meerdere varianten, zoals de algemene die wordt gebruikt in de bouw en de digitale waarop een speciale laklaag is aangebracht. Door die coating kan er een afdruk op worden geprint met een vlakprinter of door zeefdrukken.

Historie

De geschiedenis van Dibond begint bij de uitvinding van legeringen (combinatie van metalen) en composieten (combinatie van verschillende materialen). Eén van de oudste legeringen is brons, een combinatie van koper en tin. Een oude compositiet is een baksteen uit het oude Egypte, gemaakt van modder en stro. De eerste composiet met kunststof is die van bakeliet, uitgevonden in 1907, met kledingvezel.

In de loop der tijd worden meer legeringen en composieten ontwikkeld. Rond 1900 was Duitsland een broedplaats van wetenschappelijke ontdekkingen op allerlei terrein. In Singen, een plaats in Zuid-Duitsland, was het vooral onderzoek naar legeringen en composieten. De ontwikkeling van de eerste aluminiumlegering staat op naam van de Duitse metallurg Alfred Wilm, die ver van Singen in Neubabelsberg bij Berlijn werkte. Hij noemde zijn composiet Duraluminium.

Eén voor het uiteindelijke Dibond was de uitvinding van een methode om zeer dunne aluminium platen te persen in een industrieel productieproces. De in Singen werkende chemicus Erwin Lauber en zijn financier Robert Neher vragen hiervoor in 1910 patent aan.

Alucobond

Alucobond is het allereerste aluminium composiet materiaal. Het is ontwikkeld in Singen en de platen worden vanaf 1969 in serieproductie gemaakt voor reclame- en bouwtoepassingen. Het product heeft aanmerkelijke voordelen boven aluminium platen. Het is lichter, harder en stijver.

3A Composites

De huidige eigenaar is van de Dibond rechten is 3A Composites. Het is in 2009 ontstaan na de aankoop van een deel van het Canadese Alcan, de toenmalige rechthebbende, door het Zwitserse Schweiter Technologies AG. Na de aankoop werd het geheel hernoemd naar 3A Composites. Een andere grote producent van aluminiumproducten is Alcoa.

In de jaren daarvoor, al vanaf 1906, zijn talrijke bedrijven die zich met aluminium composieten bezighielden gekocht, gefuseerd en van naam veranderd. Het spoor van bedrijven, uitvindingen en uitvinders is nauwelijks te herleiden.

Schuster en Skibo

Twee pioniers op het gebied van alumiumcomposieten zijn David M. Schuster en Mike Skibo. Zij experimenteren met allerlei composietmaterialen en hebben talrijke patenten op hun naam. Schuster is in die tijd, rond 1980, president van Dural Aluminium Composites Corporation, Skibo vertegenwoordigde als ingenieur o.a. de Society of Automotive Engineers.

Bedrijven veranderen regelmatig van naam en er verschijnen nieuwe bedrijven die zich op specifieke composieten richten. Na diverse uitvindingen worden Schuster en Skibo respectievelijk president en vice-president van het in 1944 opgerichte MC-21 (Metall Composites for the 21th century).

Ongetwijfeld hebben hun inspanningen een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Dibond.

Eigenschappen

  • Uitstekend geschikt voor digitaal printen en makkelijk te monteren
  • Het meest platte paneel op de markt
  • Superieur oppervlak beschermt dure digitaal geprinte en gezeefdrukte afbeeldingen
  • Biedt een uitstekende duurzaamheid, zowel binnen als buiten
  • Buigt niet
  • Ongeveer de helft van het gewicht van aluminium
  • Ontvlambaarheid – Zelfdovend

Een voorbeeld van een patent van Schuster en Skibo en een brochure 2015 van Dibond

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *