een moraalmop

Een moraalmop, met een moraal en clue

Een moraalmop? Een verhaal heeft een moraal, een mop heeft een clou. Voor ik verder ga over de moraalmop, eerst even de voorgeschiedenis. Die ligt bij de kalenders van mijn moeder.

Kalenders

Mijn moeder heeft in haar huis meerdere kalenders hangen. In de woonkamer in een hoek bij de deur naar de keuken hangt de ‘Utrecht van toen’-kalender’. Ik vermoed dat ze er nauwelijks op kijkt. De kalender is een wandversiering, als een schilderij waar ik al jaren aan meewerk. Als ze er  al eens op kijkt is het voor de foto’s. Wellicht omdat ze er door een bezoeker op wordt gewezen, niet voor het calendarium.

Een mond- en voetschilder. Hij schildert beter met zijn mond en voeten dan ik met mijn beide handen.

Een mond- en voetschilder. Hij schildert beter met zijn mond en voeten dan ik met mijn beide handen. (zie info en video)

In het halletje naar de keuken hangt een kalender van Removos, met kunstwerkjes van mond- en voetschilders. Die kalender is een jarenlange traditie. Ik kan me niet heugen dat die jaarlijks nieuwe kalender niet ergens in huis hing.

De keuken binnenkomend hangt er links een weekkalender van een klusbedrijf uit het dorp. Hierop plant ze activiteiten.

Rechts hangt een verjaardagskalender. Daarop staan niet alleen verjaardagen, maar ook trouw- en overlijdensdagen met jaartallen. In de WC hangt overigens ook zo’n kalender.

taalscheurkalender (moraalmop)Scheurkalender

Boven de kalender van Removos in het halletje hangt een scheurkalender. Meestal krijgt ze die van mij of een ander familielid.

Elk jaar zit er wel eentje bij mijn relatiegeschenken. Afgelopen jaren waren dat die van Loesje, de Wetenschapskalender, Liefde is… en de taalscheurkalender van Van Dale.

Dit jaar kreeg ze er echter geen. Dus stapte ze in de eerste week van januari naar de boekenwinkel om een scheurkalender te kopen. Wat haar keuze bepaalde weet ik niet. Ze kwam thuis met de mannenkalender van Panorama.

Moppenkalender

Als ik bij haar ben blader ik soms even vooruit. Terugbladeren kan niet. Want de blaadjes van geleefde dagen zijn afgescheurd, zoals dat hoort. Teruglezen kan wel. Mijn moeder bewaart de afgescheurde blaadjes voor een familielid.

Een moraalmop

Gisteren stuitte ik bij het vooruitlezen op een moraalmop. Wat een moraalmop is? Dat wordt vanzelf duidelijk:

De kinderen van een lagere school krijgen les over moraal. Ze krijgen als opdracht thuis aan hun ouders te vragen een verhaal te vertellen waaraan een moraal hangt. Wanneer ze terug in de klas komen, mogen ze vertellen wat ze hebben gehoord.

De volgende dag vraagt de juf aan Anneke: ‘Wat hebben jouw ouders voor verhaal verteld?’

Anneke: ‘Mijn papa vertelde over zijn zus, mijn tante Francien. Zij woont in Amerika en is daar bij het leger. Ze is piloot bij de luchtmacht en heeft meegevochten in Afghanistan. Op een dag werd haar vliegtuig geraakt en moest ze eruit springen. Het enige wat ze bij zich had was een fles whisky, een machinegeweer en een zakmes.

Terwijl ze aan haar parachute bungelde, dronk ze de fles whisky leeg, dan was ze die vast kwijt. Toen ze beneden kwam, werd ze omsingeld door wel zeventig Talibanners. Ze pakte haar machinegeweer en schoot er vijftig neer. Toen waren haar kogels op. Met haar zakmes kon ze er nog vijftien doden, toen brak het mes af. De laatste vijf heeft ze met haar blote handen gedood.’

De juf kijkt Anneke ontdaan aan en vraagt na enige stilte: ‘En heeft jouw papa ook de moraal verteld bij dat verhaal?’

Anneke antwoordt: ‘Jazeker, blijf uit de buurt van tante Francien als ze heeft gezopen’.

Een moraalmop met een clou zoals dat hoort bij een mop.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *