HEAO bank – vergaarbak van vraag en aanbod

Op zoek naar materiaal bij het bericht van gisteren stuitte ik op stukken rond de HEAO bank. In 1994 kregen mijn toenmalige golfmaatje Bert Kepel en ik het idee voor die bank. Het oorspronkelijke idee was eenvoudig, een vergaarbak waarin vraag naar en aanbod van Heao’ers bij elkaar werden gebracht.

De HEAO bank

Bij de HEAO bank zouden Heao’ers zich inschrijven en konden werkgevers op zoek naar een geschikte kandidaat voor een functie of project. We zouden ook gaan bemiddelen. Dat soort diensten bestonden nog nauwelijks in het pre-internettijdperk.

We plaatsten op basis van het idee een IM in het Utrechts Nieuwsblad op 28 mei van dat jaar:

De HEAO bank zoekt Heao’ers voor stages, werkplekken en werkervaringsplaatsen.
Stuur je uitgebreide CV naar de HEAO bank
Hengeveldstraat 29, 3572 KH Utrecht, 030-736443

We kregen 24 reacties. Genoeg om enthousiast verder te gaan.

De partners

Bert had ooit, als vriend van Erry de Boer, rond 1973 aan de wieg gestaan van Ordina. Na een niet nader te noemen conflict was hij verder gegaan in de uitzend- en detacheringsbranche. Hij kende die branche van binnen en buiten.

We vroegen Martin van der Spoel, een andere golfvriend, als derde bestuurslid van de op te zetten HEAO bank. Martin had meerdere richtingen gedaan in Rechten, mocht zich betitelen met Mr. Mr. Drs., maar was vooral een altijd opgewekte juridische en administratieve praktijkman.

Doelstelling

In de oprichtingsakte van de stichting stond als doelstelling vermeld: het verschaffen van werkervaring aan afgestudeerde HEAO’ers door middel van het uitvoeren van relevante werkopdrachten, alsmede het aanbieden van diensten die direct een meerwaarde met zich meebrengen voor de doelgroep.

Mail brak in die periode juist een beetje door bij het grote publiek. Maillijsten waren er echter nog niet. We besloten een ouderwetse wervingsactie te doen, met een wervende boodschap op een bord in de gang van Heao Utrecht. We namen een Heao’er aan om de correspondentie af te handelen en de database te vullen. En we maakten een eenvoudige flyer met deze tekst.

Succes

Na anderhalve week hadden 187 aanmeldingen van afgestudeerde Heao’ers en 63 van nog studerende heao’ers. Het was een onverwachtte hoeveelheid. De aangenomen Heao’er had er behoorlijk veel werk aan alle CV’s in te kloppen.

We hadden als bestuursleden elk onze dagelijkse werkzaamheden, maar Bert’s werk kwam dichtbij het initiatief van de HEAO bank. Hij las de CV’s en het lukte hem daadwerkelijk enkele van de heao’ers aan een baan of project te helpen bij bestaande relaties van ons drieën.

Negen maanden

De werkzaamheden voor de HEAO bank legden geen extreme druk op onze tijd. Toch besloten we na negen maanden dat ons kind de zwangerschap had overleefd. Het was levensvatbaar gebleken. Ik was aan het avontuur begonnen omdat ik het leuk vind van idee naar realisatie te gaan; ik had geen bijzondere affiniteit met het onderwerp. Martin was vooral ingestapt om ons als derde man te helpen.

Het raakte wel aan Bert’s wereld. Er waren als snel mensen uit zijn werkomgeving die het idee, en het succes, opmerkelijk vonden. We droegen de database over aan een relatie van Bert. Enkele maanden later kwamen er meer initiatieven in de richting van arbeidsbemiddeling voor afgestudeerden, zowel bij uitzendbureaus, bemiddelingsbureaus als nieuw opgerichte organisaties.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 april 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Ideeën, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *