De handige Chrome functie F12

Eergisterenmiddag reed ik even bij Rob langs. Hij was bezig zijn website aan te passen. Op een gegeven moment merkte ik dat hij een handige Chrome functie niet kende.

Ook hij werkt, zoals velen tegenwoordig, met WordPress. Ik had geen zin op mijn vrije zaterdag bij hem te gaan zitten. Nadat hij een kop koffie had ingeschonken zei ik, ‘werk rustig verder Rob, ik pak wel even een tijdschriftje’.

Terwijl ik verdiept was in de nieuwste Quest, viel het me toch op dat hij telkens zijn smartphone en tablet pakte. Nieuwsgierig ging ik bij hem staan. ‘Wat ben je eigenlijk aan het doen?’, vroeg ik hem.

‘Ik ben mijn WordPress Thema aan het veranderen. Zoals jij laatst schreef ga ik nu ook responsive, zodat het er overal goed uitziet’.

Ik begreep direct waarom hij telkens zijn smartphone en tablet erbij pakte. Hij wilde zien hoe zijn aanpassingen er daarop uitzagen. ‘Waarom pak je dan telkens je telefoon en tablet en gebruik je niet die handige Chrome functie. Open Source jongen, alles wat nodig is of handig wordt zo snel ingepast’.

‘Hoe bedoel je?’, vroeg Rob.

‘Druk op F12 in Chrome. Dan wordt Elements  Inspector geopend. Linksboven zie je een pictogram van een smartphone. Als je daarop klikt laat het programma zien hoe het er op een smartphone uitziet. Je kunt ook erboven een menu openen waarin je allerlei typen telefoons, tablets en dergelijke kunt selecteren’.

Rob zet zijn website in het actuele venster van de Chrome browser en klikt op F12. Hij doet wat ik hierboven zei en we zien zijn website zich aanpassen aan de verschillende smartphones. ‘Wat een handige Chrome functie is dat’, roept Rob enthousiast, ‘ongelooflijk wat een gemak’.

‘Je moet wel af en toe op F5 drukken om de pagina opnieuw op te bouwen, als je een ander device hebt geselecteerd’.

Rob kiest een paar keer een ander apparaat. De iPad air is wat breder dan de iPad 2, in feite is het gewoon een resolutieverschil.

‘Je kunt ook het schermpje breder en smaller slepen’, vertel ik, ‘kijk die getallen vlak boven de het voorbeeldschermpje geeft de resolutie aan. Weet je die resolutie van een apparaat dat niet in de voorkeuze staat, dan kun je het schermpje zelf naar de juiste resolutie slepen’.

‘Reuze handig, die Chrome functie René’, zegt Rob nogmaals enthousiast, ‘die jongens van Google denken ook overal aan’.

‘Ja, leg je smartphone nu maar rustig weg. Die kan gewoon wachten tot je weer eens wordt gebeld’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *