De wereld van de mok

Nog altijd kan ik worden verrast door internet. Dan ben ik wat aan het bladeren door mijn bladwijzers en schiet ik van de ene naar de andere site. Er borrelen dan altijd ideeën op.

Zoals gisteren, toen ik tijdens het browsen mijn koffiemok oppakte en een slok nam. ‘Een koffiemok’, dacht ik, ‘daar kun je toch allerlei leuke dingen mee en voor bedenken. Laat ik eens kijken’.

Koffiemok zoektocht

Het leuke is dat het resultaat van de koffiemok zoektocht een uitvloeisel lijkt van de topische vraagstelling. De ene ontwerper zoekt het in groter, de ander in kleiner, vorm, kleur, gebruik. En dat levert een leuke verzameling mokken op, zoals je in de kleine selectie hieronder kunt zien.

Wat is een (koffie) mok?

Een mok is een hoge kom me een handvat. Het wordt gebruikt voor het drinken van meestal warme dranken, zoals koffie, thee, warme chocolademelk of soep. De inhoud van een moderne koffiemok is rond de 350 ml.

De koffiemok heeft een informele uitstraling. Dat zie je goed op kantoren. De gasten krijgen een kop en schotel. Het personeel drinkt uit een mok.

Mokkengeschiedenis

Mokken bestaan al vanaf 6500 voor Chr. Het waren met de hand gemaakte, aardewerken bekers. Later werden ze ook gesneden uit hout en bot. Die kennen we van schilderijen uit de Gouden Eeuw, waarop afbeeldingen staan van houten biermokken.

Nog later werden mokken gemaakt van plastic, staal en glas. Varianten op de gangbare vorm, in de grote aantallen die er nu zijn, is iets van de laatst tien jaar. Dat komt mede door de nieuwe mogelijkheden van bedrukking, productie en dergelijke.

De mok is een beker

Het verschil tussen een mok en een beker. Een mok is een beker met een oortje. Vroeger gebruikte men in plaats van mok ook wel het woord kannetje of kroes. Dat verwees vaak naar een bepaald materiaal, grootte of toepassing.

Er zijn ook mensen die mokken. Dan zijn ze aan het zeuren, knieren en mopperen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *