Hyperthymesia

Hyperthymesia en het brein

Vorige week schreef ik over onderhoudende Amerikaanse series. In dat bericht vertelde ik onder andere over een agent met Hyperthymesia in de serie Crossing Lines. Afgelopen weekend las ik als grote fan van David Baldacci zijn nieuwste boek, de Geheugenman. Die geheugenman blijkt een politieagent met een Hyperthymesia. Dat heb ik vaak: ben ik geïnteresseerd in iets, dan komt het al snel opvallend op mijn pad.

In de Geheugenman komen hyperthymesia en het brein uitgebreid ter sprake. Daarbij vertelt wel erg vaak dat de de politieagent zo’n goed geheugen heeft. Dat wordt op den duur wel vervelend, maar de info eromheen is aardig. Overigens is dit niet zijn sterkste boek.

Hyperthymesia

Hyperthymesia is een extreem autobiografisch geheugen. Het wordt daarom ook wel afgekort tot HSAM (Highly Superiour Autobiographical Memory). Het gaat dus om dingen die de persoon zelf heeft meegemaakt en ervaren. Dat kan ook een journaalbericht zijn over een gebeurtenis.

Er zijn niet zoveel mensen bekend met hyperthymesia. De wetenschap meldt momenteel ongeveer twintig levende gevallen. Maar het aantal mensen dat er tegenaan zit is groot. Mensen met hyperthymesia, en zij die geheugens hebben die erop lijken, zijn vrijwel altijd servants. Ze hebben dus een neiging tot autistisch gedrag of zijn gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger.

Het grote geheugen kan vanaf de geboorte bestaan of door een trauma. In dat laatste geval is er sprake van een hersenbeschadiging. Maar er is nog veel onbekend. Zoals Einstein al zei ‘elk antwoord op een vraag roept tien nieuwe vragen op’. Dat lijkt zeker te gelden voor Hyperthymesia en het brein.

Het brein

Ik vind het brein interessant en ik las meerdere boeken over het brein en zaken die aan het brein raken. Ik ben niet de enige met belangstelling naar het brein. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de kijkcijfers van het TV-college dat neuropsycholoog Erik Scherder erover gaf in DWDD University.

Ik zag alleen de eerste aflevering van de populaire, maar wat overenthousiaste, professor. Na die uitzending vroeg ik me af wat ik er van had opgestoken. Ik realiseerde me dat de weinige en wat onsamenhangende informatie in de prietpraat eromheen verloren was gegaan.

Elsevier over Ons Brein

De in populaire breininformatie geïnteresseerde leek kan beter de Elseviers ‘Ons Brein’ lezen. In deze uitgave, in de serie ‘Speciale Editie’, wordt het brein op meerdere leuke manieren opgepakt. In 100 pagina’s gaat de redactie luchtig langs het orgaan an sich, de geschiedenis van breininteresse, emoties en geheugen, hersenapparatuur, het brein in films, het criminele brein, hersenafwijking en andere breinzaken.

Hyperthymesia onderzoek

Er zijn talrijke wetenschappers die onderzoek doen naar het brein of onderdelen daarvan. Zo’n deelgebied is het extreme geheugen van mensen die leiden aan wat ook wel het Syndroom Hyperthymesia wordt genoemd. Een gerenommeerd onderzoeker op dit gebied is de Amerikaanse neurobioloog James McGaugh. Hij beschreef het fenomeen, met zijn collega’s Larry Cahill, Elizabeth Parker, en Paul Tejera van de de Universiteit van California, als eerste en gaf het de naam hyperthymesia .

Meer informatie:

Marilu Henner

Eén van de weinige mensen waarvan wordt gezegd dat ze Hyperthymesisch zijn is de actrice Marilu Henner, vooral bekend als Elaine O’Connor-Nardo uit de tv-serie Taxi.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Hyperthymesia en het brein

  1. 1

    Na 34 jaar weet ik eindelijk wat ik dus heb

    • 2

      Haha, het blijft een mooi fenomeen. Voor sommigen wellicht lastig, maar kan ook heel handig zijn (wellicht geïdealiseerd door mensen die het niet hebben).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *