De toekomst is dichtbij

De toekomst is dichtbij

Eergisteren zag ik mijn broertje en zag, de toekomst is dichtbij. Hij was net terug uit Portugal en wilde wat foto’s laten zien. Op zijn Samsung Galaxy, met een groter scherm dan mijn iPhone, schoven de foto’s voorbij.

’Mooi scherp beeld’, merkte ik op, enigszins verwonderd over de kwaliteit van het merk dat ik als Apple-fan altijd wat inferieur vond, ‘maar toch zie ik foto’s liever wat groter’.

‘Dan moet je bij me thuis langskomen’, reageert mijn broertje, ‘kun je morgenavond?’

De volgende dag zit ik bij hem aan de koffie. Hij zet de televisie, ook een Samsung, aan en schuift op zijn smartphone een foto richting televisie. Daar verschijnt de foto vol op het HD-scherm. Ik ben verrast, de toekomst is dichtbij.

De toekomst is dichtbij

Wanneer je een beetje fantasie hebt en je ogen sluit, dan zie je vanuit de huidige mogelijkheden de toekomst. Die bestaat volgens wetenschappers namelijk uit het combineren van de huidige technieken.

Stukjes van een toekomst die nu werkelijkheid wordt, zagen we al in films als Total Recall (de oude versie uit 1990), Minority Report en dergelijke.

Corning

Mooier dan er over te schrijven of praten is het te beleven of op zijn minst te zien. Dat kan bijvoorbeeld dankzij Corning. Het in 1851 opgerichte Corning is een producent, maar vooral ook productontwikkelaar, van glas, keramiek en soortgelijke materialen. Ze vonden onder andere het Gorilla glas uit, het krasvrije glas dat werd gebruikt voor de iPhone.

Corning liet in 2011 de promotiefilm ‘A day made with Glass’ maken. In de film komen allerlei toepassingen voorbij die geleidelijk in ons leven komen. Sommige daarvan zijn er al, want de toekomst is dichtbij. En zoals gezegd, zien is beter dan erover schrijven of praten, dus:

Vervolg

De eerste film toonde het dagelijks leven van het gezin en de vrouw des huizes. Het keukenblad is een volledige kookinstallatie, maar toont ook de televideo waarmee een telefoontje met oma wordt gevoerd. De koelkast is een digitaal bord met apps en foto’s enzovoort.

In 2012 kwam het vervolg ‘A day made with Glass’. Daarin wordt het leven van de kindeen getoond, met hun tablet en educatieve toepassingen op school, in de natuur en thuis. Tussendoor verschijnt nog even een moderne medische toepassing, waarmee de claustrofobische MRI-tunnelscanner verleden tijd wordt.

En meer

Kun je er geen genoeg van krijgen? Kijk dan ook even naar ‘the story behind‘, waarin het verhaal achter beide filmpjes wordt uitgelegd, en ‘Students reaction‘, waarin scholieren reageren op de filmpjes.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *