Gravity Glue

Gravity Glue

We hebben het allemaal wel eens geprobeerd. Met munten, een viltje en wellicht ook met stenen. Michael Grab kan het als geen ander. Onder de projectnaam Gravity Glue balanceert hij stenen. Niet zomaar een paar steentjes. Hij weet er geweldige beeldwerken mee te maken.

Gravity Glue (zwaartekracht lijm) suggereert dat hij kunstmiddelen gebruikt om zijn stenen te stapelen en soms door weer en wind staand te houden. Maar hij gebruikt geen lijm.

Statief

‘Het belangrijkste, in fysieke zin, is het vinden van het statief in de steen’, vertelt Michael. ‘Elke steen is bedekt met grote en kleine inkepingen die je kunt gebruiken als een statief, zoals de drie poten onder je fototoestel’.

Daarna duurt het nog lang voordat je stenen kunt stapelen zoals Michael. Het vereist oefening om het gevoel van elke individuele steen te voelen. Wanneer je dat beheerst kun je zelfs de kleinste inkeping voelen. Dan ontdek je waar je stenen met elkaar in contact kunt brengen.

De belangrijkste niet-fysieke eigenschap is het vinden van rust in jezelf. Het is volgens Michael niet goed uit te leggen, de meditatie, het één worden met de stenen, het vinden van een nulpunt.

Gravity Glue

Als Gravity Glue vertoont Michael zijn werk op Facebook, een eigen site en natuurlijk op youtube. Met een zoekopdracht in Google vult je pagina zich ook met talrijke foto’s van door Michael gestapelde stenen. In het onderstaande filmpje lijken sommige stenen te zweven. Andere sculpturen zijn zo fragiel, maar ze doorstaan verschillende jaargetijden.

Poëzie

Het stapelen van stenen in het project Gravity Glue heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een therapeutische ritueel. ‘Het voedt mijn meditatieve aanwezigheid’, zegt Michael, ‘mijn geestelijk welzijn en ik geniet van de kunstzinnigheid van het ontwerp. Naast de kunstvorm is het stapelen ook uitgegroeid tot een manier om mijn waardering voor de natuur te tonen. Het stapelen manipuleert de zwaartekracht. De oude stenen groeien uit tot een poëtische dans van vorm en energie. Ze zijn de weerspiegeling van ons bestaan, gevaarlijk stevig, kwetsbaar en mysterieus. De nooit definitieve balans stimuleert beschouwingen van niet-gehecht zijn, schoonheid en zelfs de dood.

Het balancerende eitje

Wie thuis wil oefen kan beginnen met een eitje op zijn punt te zetten. Ook dat begint met het maken van een statiefje. Drie zoutkorreltjes zijn daarbij genoeg. De kleine kubusjes vormen het voetstuk waarop het rauwe ei kan balanceren.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *