Ingang Trajectum College wittevrouwenkade

Lampie en het Trajectum College

Tijdens een Nederlandse les van WAM van den Akker ontstond het initiatief voor een schoolkrant, die we Lampie noemde. Jos, Dickie en Rob van Tessel, Maud Bredero en ik waren de vaste redactieleden. Chris Couvée van de vaste tekenaar. Verder waren er nog wat losse medewerkers.

Een heus redactiestatuut hadden we niet. De andere leden waren meer geëngageerd, ik wilde vooral leuke, voor elk wat wils, stukjes schrijven. Afgelopen week kwam ik een pagina uit een Lampie tegen over het Trajectum College in Utrecht. Het heeft als titel ‘De plek waar thans het Trajectum College staat’.

Het Trajectum College

Witte vrouwen in het WittevrouwenkloosterHet begon in 1227. Er werd een klooster gebouwd tussen de Wittevrouwenkade, de Wittevrouwenstraat en de Plompetorengracht. De nonnen liepen er in het wit, waardoor het klooster al snel het ‘Wittevrouwenklooster’ werd genoemd. Voor de duidelijkheid, bovengenoemde straten bestonden toen nog niet.

De zusters waren allen van adel, waardoor je namen kon tegenkomen als jonkvrouw Jutta van Teylingen of jonkvrouw Geertruid van Zuylen van Amerongen. Volgens wijlen Dr. Samuel Muller, lange tijd archivaris in Utrecht en initiatiefnemer van het Centraal Museum, hadden deze kerkelijke instellingen slechts ten doel: ongehuwde, onbemiddelde, adellijke dames een onbezorgd leven te laten lijden, zonder last overigens van kloosterregels.

Kerkhervorming

In de 16e eeuw werd, na de kerkhervorming, besloten dat alleen gereformeerde adellijke dames nog gebruik mochten maken van de hulp van het klooster. Langzamerhand werd echter alleen nog maar geld gegeven als vorm van bijstand. Het klooster raakte in verval en werd daarom in 1678 afgebroken. Alleen het koor van de kerk bleef overeind.

Engelse generaalEr werden huizen gebouwd op de lege plek, waardoor de Ridderschapstraat ontstond. Het mooiste huis, ’t huis van Athlone, werd bewoond door een generaal van het Engelse leger, die in Athlone opstandige Ieren had verslagen.

In het begin van de 18e eeuw behoorde het huis aan Mr. Anthonie van Asch van Wijck, raad en schepen van Utrecht.

Doordat deze in 1713 een Engelse bisschop herbergde, die een belangrijke vertegenwoordiger was van Engeland bij het vredescongres te Utrecht, werd de vrede tussen Frankrijk en Engeland, in het huis van Athlone getekend.

Willemskazerne

Stadhouder Willem V
Na een verbouwing nam stadhouder Willem V in 1787 zijn intrek in het huis. Tijdens de Franse tijd wed het huis gebruikt voor het onderbrengen van legers, omdat er in de omtrek geen echte kazernes waren. Het huis was echter niet groot genoeg om er een heel garnizoen in onder te brengen.

Daarom besloot koning Willem I dat er een kazerne moest komen en wel op de plek van ’t huis van Athlone. Deze werd dus afgebroken en daarbij werd ook het laatste stukje klooster weggehaald. Op de verjaardag van Willem I, in augustus 1829, werd de ‘Willemskazerne’ in gebruik genomen.

Meisjes HBS

In de nacht van 18 op 19 oktober 1877 vernielde een brand het grootste deel van de kazerne, alleen de zijvleugels bleven overeind. Die staan er nu nog. Inmiddels was op de Plompetorengracht een school opgericht, een meisjes HBS. Deze was al na drie jaar zo gegroeid dat het gebouw te klein werd. In 1880 nam de gemeente daarom het besluit op het as van de kazerne een school te bouwen, met daaraan vast een huis voor de directie.

Wordt vervolgd

Onder de tekst had ik geschreven: wordt misschien vervolgd. Het is er niet van gekomen. Er waren andere onderwerpen. Maar een mooi vervolg is de blog die er tegenwoordig is over het Ridderschapskwartier, het gebied dat ligt binnen de Plompetorengracht, Wittevrouwenstraat en Wittevrouwenkade met de Ridderschapstraat, Molenstraat, Wolvenstraat en Wolvenplein.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.