goede relatie

Het geheim van een goede relatie

Eergisteren schreef ik over een gesprek met Rob. Tijdens dat gesprek kwam ook een anekdote ter sprake. Wellicht leuk om die hier te delen. De wat langere versie van het geheim van een goede relatie.

Ondernemersclub

Vijfentwintig jaar geleden hebben Frans Stalenhoef en ik het initiatief genomen voor de oprichting van een Utrechtse ondernemersclub. Eén van de eerste leden was een Utrechtse advocaat die zich had gespecialiseerd in letselschade en echtscheidingen.

Twee dinsdagen per maand organiseerden we een avond, die op allerlei manieren kon worden ingevuld. Op één van die avonden had ik Cees Wijburg uitgenodigd. In hotel Mitland vertelde hij ons over zijn ervaringen als media-adviseur bij enkele eredivisie voetbalclubs. Vanzelfsprekend deed hij ook enkele van zijn bekende typetjes (hij deed Johan Cruijff al na bij Edwin Evers, voordat deze het zelf ging doen) en vertelde hij in het algemeen over communicatie.

Geheim van een goede relatie

Aan het eind van de avond, veel leden waren al naar huis, stonden Frans, ik en de advocaat nog even na te praten. Ineens zei de advocaat die bij menig vechtscheiding de ex-echtelieden naar redelijkheid wist te krijgen, ‘ik weet inmiddels wat het geheim is van een goede relatie en waarom zo veel huwelijken op de klippen lopen’.

Door de wat geheimzinnige manier waarop hij het zei waren Frans en ik heel benieuwd naar het antwoord. We vroegen het netjes, we drongen aan en smeekten bijna, maar hij wilde het niet zeggen. We gooiden nog wat suggesties in het gesprek om te kijken hoe hij reageerde, maar het antwoord kregen we niet.

Vier weken later

We zagen de advocaat in die periode ook op vrijdagnamiddag bij de borrel in de Wittevrouwenpoort, het toen bekende Utrechtse café van Bu Cats. Tijdens die weekafsluitende borrels en de eerstvolgende bijeenkomsten van de ondernemersclub bleven we hem bevragen over het geheim van een goede relatie.

Vier weken later, aan het eind van een bijeenkomst van de club zei hij, ‘Ok, ok, als jullie het dan zo graag willen weten, het geheim van een goede relatie is communiceren’.

Communiceren

Frans en ik keken elkaar aan. ‘Communiceren!?’, herhaalde ik verbaasd en teleurgesteld tegelijk.

‘Ja, communiceren’, zei de advocaat nog eens, ‘er wordt slecht gecommuniceerd in relaties. Er wordt slecht geluisterd, er wordt weinig verteld en gedeeld, mensen denken aan een half woord genoeg te hebben. Er sluipt sleur en gewoonte in een relatie en er is geen contact meer’.

‘Nou dat weten we dan ook weer’, zei ik, ‘het geheim van een goede relatie is communiceren. Wie had dat kunnen bedenken, Frans en ik zitten nota bene beide in het vak’.

‘Natuurlijk is communicatie heel belangrijk en er schort in elke relatie wel wat aan’, reageert Frans, ‘ik had iets anders verwacht. Een bloemetje, een verhaal over fluit en duit of iets dergelijks. Maar communiceren’.

Toch enigszins teleurgesteld over het verkregen antwoord namen we die avond afscheid.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 mei 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *