De typefout

Dit is geen verhaal over een mooi meisje, dat mijn type zou zijn en waarbij ik wellicht een blauwtje liep. Nee, de typefout gaat over een bizarre situatie rond mijn toetsenbord(en). Het begon vorige week woensdag op kantoor.

Dat is op zich al vreemd, dat het die woensdag begon, want de gehele setting waarin de typefout zich afspeelt bestaat al vanaf begin januari.

De typefout

Lezers van dit blog hebben al gezien dat ik een voorkeur heb voor de ‘ (single quote) als er een trema moet worden gezet. Ik heb daartoe mijn toetsenbord in Windows ingesteld op VS International (vroeger overigens de Dvorak-variant). Dat maakt het mogelijk door twee keer op ‘ te drukken het tekentje daadwerkelijk te zetten. Bij één keer drukken is er niets te zien, tenzij ik daarna een andere toets indruk. Zou dat de t zijn dan kwam er op het scherm ’t te staan.

Blind typen

Ik kan blind typen. Dat betekent dat mijn vingers, zonder dat ik naar het toetsenbord kijk, de letters kunnen vinden die ik wil gebruiken. Dat ik ruim tien jaar pianoles heb gehad heeft zeker voordelen. Een goede pianist kijkt naar zijn bladmuziek en niet naar zijn vingers en de toetsen. Maar het blinde typen leerde ik toch vooral tijdens de typeles in de tweede klas van de middelbare school. En daarna door het te blijven gebruiken. De snelheid waarmee ik type is, evenals het aantal foute aanslagen, afhankelijk van mijn humeur, conditie en de situatie.

Woensdag

Afgelopen woensdag verscheen er regelmatig een \ (backslash) op mijn scherm waar ik de ‘ (single quote) wilde. Mijn eerste gedachte was dat ik er wellicht niet goed voor zat. Ik verschoof het toetsenbord. Daarna ging het even goed, maar al snel stond er weer een \ in plaats van een ‘.

Wellicht was de instelling van het toetsenbord, zoals gezegd VS International, versprongen naar Nederlands. Ik heb beide ingesteld omdat soms de Nederlandse instelling mijn voorkeur heeft. Maar dat bleek het niet te zijn. Bovendien werkt het trucje met twee keer ‘ indrukken ook bij de Nederlandse instelling.

Donderdag

Ik had het woensdag afgedaan als een conditiefout, waarschijnlijk had ik slecht geslapen. Maar donderdag had ik het weer. Wat zou het toch kunnen zijn. Telkens als de typefout voorkwam besteedde ik er even aandacht aan, legde het toetsenbord goed en concentreerde me. Het probleem verdween dan weer een tijdje.

Thuis

Thuis had ik er geen last van. Het probleem speelde alleen op kantoor. Zou het dan toch aan de stoel liggen. Thuis zit ik op een eetkamerstoel, op kantoor gebruik ik een bureaustoel. Het was onverklaarbaar, maar ook weer niet zo belangrijk dat ik op serieus onderzoek uitging door systematisch naar de oorzaak te zoeken.

En toen tijdens het typen vanochtend had ik de typefout thuis ineens ook. Alleen anders en slechts één keer, want er stond een ; in plaats van ‘ op mijn scherm. En toen zag ik het….

Marc’s toetsenborden

Bij een project in het verleden heb ik een aantal losse toetsenborden gekocht bij Marc van Meteren. Hij heeft een bedrijf waarin hij computers, die bij grote bedrijven vervangen moeten worden, de-assembleert, codes noteert en worden vrijgegeven. Hij mag ze dan verkopen. De toetsenborden die ik kocht zien er allemaal hetzelfde uit en hebben de zelfde prettige aanslag.

Alleen de twee die gebruik, eentje thuis en eentje op kantoor, blijken een subtiel verschil te hebben. Beide toetsenborden zijn van het merk HP, ze lijken als twee druppels water op elkaar, behalve in de additionele toetsen rondom de qwerty-letters.

Enter

Twee verschillende toetsenborden van HP

Bij het ene toetsenbord zitten er drie tekens tussen de L- en de ENTER-toets, namelijk ; ‘ en \ . Terwijl dat er bij het andere slechts twee zijn, de ; en de ‘. De ENTER-toets is bij de ene hoger, waardoor er een toets minder in de tweede rij kan worden geplaatst. Die is naar beneden gegaan.

Een subtiel verschil, maar voor iemand die beide borden door elkaar gebruikt genoeg reden voor de typefout. In mijn opslag zag ik later dat de meeste twee tekens naast de ENTER-toets hebben. Dat ene HP toetsenbord op kantoor was een uitzondering.

Nog één vraag

Het blijft vreemd dat de typefout zich niet eerder openbaarde. Afgelopen januari richtte ik de computers in en installeerde de toetsenborden. Vanaf dat moment had het fout moeten of kunnen gaan. Dat deed het niet. Waarom niet?

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *