- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Voetbal en matchfixing – een boek

Voetbal en matchfixing

‘ Voetbal en matchfixing is het jongen. Je hebt die foto van Platini met Blatter, na diens herverkiezing toch ook gezien?’, zegt Erik, ‘die Platini vertrouw ik ook niet met mijn portemonnee. De UEFA is waarschijnlijk net zo corrupt als de FIFA, alleen wat minder misschien’.

‘Ja, ik heb die foto ook gezien en ik dacht er ongeveer hetzelfde bij’, moet ik toegeven.

‘Je kunt tegenwoordig niemand meer vertrouwen. Al die bobo’s bij banken, zorginstellingen en zo’n FIFA. Hoeveel geld is genoeg. Ziekmakend …’. Erik gaat zo nog even een tijdje door.

Voetbal en matchfixing

Wellicht een goed idee om eindelijk dat boek eens te gaan lezen over voetbal en matchfixing, denk ik als ik onderweg naar huis kort terugdenk aan het gesprek met Erik. Hoe heette het ook al weer, Voetbal en matchfixing zoiets. Het had ook een bijzondere ondertitel.

Thuisgekomen pak ik het boek dat ik een aantal maanden geleden kocht. Voetbal en Maffia, heet het en de ondertitel is ‘we schieten je kapot’. De uitgever, voetbal international, heeft een inkijkexemplaar met het eerste hoofdstuk.

Robert Hoyzer

Het boek behandelt vele zaken, tot 2012 bijgewerkt, waarbij sprake is van voetbal en matchfixing. Natuurlijk komen daarbij bekende namen voorbij. Zoals die van de scheidsrechter playboy Robert Hoyzer, die wedstrijden beïnvloedde waarop hij en zijn Kroatische misdaadvrienden geld hadden gezet. Hij was de eerste die in Duitsland werd opgepakt voor matchfixing. Dat was in 2005.

Hij werd veroordeeld, maar zou door een vormfout wellicht vrijkomen. Volgens Tom Knipping en Iwan van Duren, de schrijvers van het boek Voetbal en Maffia, zat hij uiteindelijk tweeënhalf jaar gevangen en moet hij, inmiddels vrij, tot 2017 jaarlijks een bedrag van 8400 euro betalen aan de Duitse voetbalbond.

René Schnitzler en Paul R.

Rene Schnitzler metamorfose

René Schnitzler, in drie jaar veranderde hij onder invloed van drank en pizza.

Ook het verhaal van René Schnitzler wordt uitgediept. Schnitzler begint als aankomend talent bij Borussia Mönchengladbach. Geleidelijk glijdt hij door gokverslaving en drugs in de handen van de gokbazen en lieden die zich bezighouden met voetbal en matchfixing. Hij is echter ook de man die in 2010 de Duitse politie naar de Nederlander Paul R. leidt.

Deze rooie Paul is vanuit Noordwijk de sleutel in het web van voetbal en matchfixing. Met lijntjes in en naar Azië, de Balkan en Noord-Europa. Hij is de grote man. Na uitgebreid onderzoek is hij begin dit jaar vrijgelaten, las ik twee maanden geleden in de krant. Paul R. bekende dat hij spelers had omgekocht, maar de Duitse rechter oordeelde dat hij zijn daden in Nederland had gepleegd onder Nederlands recht. René Schnitzler kwam tegelijkertijd vrij door gebrek aan bewijs. Hij schreef het boek Zockerliga over zijn achterliggende periode.

Andreas Biermann

Knipping en Van Duren noemen in hun boek ook Andreas Biermann, de speler die in 2011 zelfmoord pleegde. In alle media staat dat hij dit deed door zijn depressie. In het boek Voetbal en Maffia lees ik echter dat hij gokverslaafd was en schulden had bij de gokmaffia. De truc van de onderwereld iemand steeds afhankelijker te maken en dan de duimschroeven aan te draaien, was ook bij Biermann gelukt. Depressie is een ziekte, de druk van de gokbazen zorgde echter voor de vele druppels waarmee de emmer overliep.

Europol en 2012

De schrijvers hebben contact met Robert Hauschild. Hij is de man die bij Europol de portefeuille Voetbal en Matchfixing beheert. Hij kan de vele variaties geven waarin matchfixing voorkomt, voor het boek noemt hij er elf.

Opmerkelijk is dat het bij matchfixing nauwelijks blijkt te gaan om de uitslag. Er wordt op van alles gewed (eerste gele kaart, eerste hoekschop), allemaal zaken die veel makkelijker zijn te beïnvloeden dan een eindresultaat.

Hauschild wijst ook op de vele voetballers uit ontwikkelingslanden die al voor ze een club hebben worden vastgelegd. En willen ze niet meer meedoen in de fraude, dan liggen ze eruit want de bak met talentjes is vol genoeg.

Aandacht

Als agent van Europol (Europese politie) verzamelt Hauschild informatie uit allerlei landen. Hij heeft veel informatie en die staat beschikbaar voor politie in de diverse landen en de voetbalbonden. Maar aanvragen krijgt hij nauwelijks.

Hauschild is blij met het boek waarmee Knipping en Van Duren op dat moment bezig zijn, want aandacht en publiciteit is noodzakelijk.

Meer, meer, meer

Vele voorbeelden van matchfixing en criminele intimidatie volgen. Een eindeloze stroom van criminaliteit, handige ontwijking van wetten en andere manieren om te verdienen aan voetbal en andere sporten. Voorbeelden uit Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

Sepp Blatter en de FIFA

Bij het lezen van het boek wordt snel duidelijk waarom bepaalde landen Sepp Blatter steunden bij de afgelopen verkiezingen. We zagen toen beelden van Afrikaanse bobo’s die allemaal blij waren met de steun van Blatter. Hij had hun landen voetbalvelden en andere voetbalbenodigdheden gebracht. Het zal zo zijn.

Ze vertellen niet over de misstanden die in het boek Voetbal en Maffia ter sprake komen. Over de spelersmakelaars die Afrikaanse ouders afpersen en hun talentvolle kind berooid en zwervend door Europa achterlaten.

Pro Actief

Aan het eind van het boek vraag ik me af of voetbal en matchfixing een onderwerp is in Nederland en bij de KNVB. Met af en toe een kamervraag of wat maatregelen tegen matchfixing bij de voetbalbond stop je criminelen immers niet. Volgens de schrijvers nemen alle instanties een te afwachtende houding aan; ze zouden eigenlijk pro actief de misstanden moeten aanpakken. Niet wachten tot een regel is overtreden. En niet wachten tot een regel niet is overtreden, want juist daarvóór vinden de misstanden plaats.

Het antwoord op mijn vraag is dus ‘ja, ook in Nederland komt matchfixing voor. Dat kan niet anders. Kop in het zand als we denken dat het in ons omringende landen voorkomt en niet bij ons. Bovendien is Nederland één van de meest corrupte landen, een speelveld dus voor de matchfixers

Tot slot Europoller Hauschild: ‘Het voetbal staat tegenover de grootste bedreiging sinds het bestaan en bijna niemand lijkt echt door te hebben wat er aan de hand is’.

Meer informatie: