getrouwd volgens de bijbel

Getrouwd volgens de bijbel

Gisteren zag ik op Facebook een bericht van een vriend voorbij komen. Hij had bij zijn profiel per ongeluk gehuwd aangevinkt, meldde hij, maar dat is hij niet. Dus veranderde hij het en schreef over zijn vergissing. Mijn eerste gedachte was te reageren met, ‘maar je bent ongetwijfeld wel getrouwd volgens de bijbel’.

Dat zei mijn moeder vroeger wel eens: ‘je bent getrouwd volgens de bijbel wanneer je gemeenschap hebt gehad’. Ze moest in haar lagere schooltijd de Catechismus uit haar hoofd leren, dus ze zou het wel weten.

Getrouwd volgens de bijbelMaar ik twijfelde er toch over: getrouwd volgens de bijbel als je seks hebt gehad of de daad in andere bewoordingen*) hebt uitgevoerd dan het fraaie ‘gemeenschap hebben’ in de uitleg van mijn moeder.

Getrouwd volgens de bijbel

Zelf heb ik weinig kennis van de bijbel van het Christendom, dus ging ik op zoek naar een antwoord. Het blijkt dat er meerdere opvattingen zijn over hoe de bijbel omgaat met trouwen, het huwelijk en getrouwd zijn. De interpretaties van de bijbel zijn terug te brengen tot drie hoofdlijnen:

  1. Een stel is getrouwd volgens de bijbel wanneer ze volgens de wetten van hun land in het huwelijk zijn getreden
  2. Een stel is volgens de bijbel getrouwd als de traditionele huwelijksceremonie van het betreffende volk is volbracht
  3. En tenslotte de gezochte uitspraak, dat het stel is getrouwd wanneer ze gemeenschap hebben gehad

Volgens de wet

Getrouwd volgens de bijbelVolgens de bijbel moet je het gezag van een overheid erkennen. In de jongeren bijbel lees ik daarover bij Romeinen 13 in de eerste twee regels:

  1. Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld.
  2. Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af.

Wanneer met overheid een politieke overheid is die wetten heeft gemaakt, dan zou deze moeten worden geëerbiedigd volgens de bijbel. De interpretatie kan dan zijn dat je getrouwd bent volgens de bijbel als etc.

Mensen die bijbelvast zijn zullen wellicht moeite hebben met ons Burgerlijk Wetboek. Daarin staat bij het personen- en familierecht titel 5 Het Huwelijk, artikel 30: Een huwelijk kan worden aangegaan door twee personen van verschillend of van gelijk geslacht.

Er kleven meer bezwaren aan deze interpretatie. Het huwelijk bestond immers al veel langer, zonder dat er een wet was of een formaliteit en er zijn nog steeds landen waar het huwelijk niet wettelijk is geregeld.

De huwelijksceremonie

getrouwd volgens de bijbelDie landen hebben vaak wel een huwelijksceremonie. Ik denk aan een groep dorpsbewoners in Afrika. Halfnaakt dansen ze wild rond een kampvuur . Op de achtergrond staan een man en vrouw, als enige feestelijk gekleed met bloemetjes in het haar.

Maar een huwelijksceremonie kan ook eenvoudig het weggeven door de vader zijn van de bruid aan haar aanstaande man. Dan is God volgens de bijbel de eerste die een huwelijk voltrekt wanneer hij Eva en Adam in de echt verbindt.

Genisis 2:22 luidt: Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de HEER, een vrouw en hij bracht haar bij de mens

Als andere verdediging van de aanname ‘getrouwd volgens de bijbel na een huwelijkceremonie’ wordt gewezen naar Johannes 2. Daarin schrijft deze apostel over de bruiloft in Kanaan. Jezus was hierbij aanwezig en dat zou hij niet zijn geweest als de bijbel de plechtigheid zou hebben afgekeurd.

Seks

En dan komen we bij de uitspraak van mijn moeder: een stel is getrouwd volgens de bijbel als ze gemeenschap hebben gehad. Platter gezegd, als een stel (en dat zal dan wel een man en vrouw moeten zijn) seks heeft gehad zijn ze getrouwd.

Het lijkt niet de bijbelse bedoeling en ook niet die van de overheid, als we even terugdenken aan de wettelijke kant van het huwelijk. Het merendeel van de mensheid zou polygamisch zijn. Ja, ook wanneer de seksuele relaties na elkaar komen. Een bijbels huwelijk in deze zin wordt immers niet ontbonden. Tenzij bij elke volgens sekspartner het eerdere ‘huwelijk’ automatisch vervalt.

Aanhangers van deze interpretatie verwijzen naar het één worden, ook wel het één vlees-principe genoemd, zoals dat wordt genoemd in bijvoorbeeld Efeziërs 5:31 – ‘Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één lichaam zijn.

Tegenstanders roepen dat zwaar gehandicapten dan nooit getrouwd volgens de bijbel kunnen zijn. Terwijl ze wel volgens de wet of een ceremonie in het huwelijksbootje kunnen stappen. Andere tegenstanders roepen ‘Neem Korintiërs 7 en kijk bijvoorbeeld naar Korintiërs 7, regel 2’.

Korintiërs gaat helemaal over de gehuwde en ongehuwde staat. Er staan prachtige volzinnen waarbij menigeen zich tegenwoordig achter de oren zal krabben. Volgens Bijbellezers komt het erop neer dat, op welke zender hebben we dat eerder gehoord, seks voor het huwelijk zondig is.

Bijbels online

Ik heb in de links hierboven alleen verwezen naar de Jongerenbijbel van de EO. Er zijn echter veel meer bijbels online. Allemaal hebben ze vaak een eigen tekst (vertaling), die natuurlijk wel op altijd ongeveer op hetzelfde neerkomt. Andere bijbelsites zijn bijvoorbeeld de Bijbel met kanttekeningen, de Statenvertaling met kanttekeningen, de Willebrordusbijbel, de versie van de Jehova’s, de Naardense bijbel en dan is er nog de website Online Bijbels, die wat varianten naast elkaar laat zien.

Er zijn inmiddels zoveel vertalingen en bewerkingen van de Bijbel, het meest gedrukte boek ter wereld, dat we na 2000 jaar niet meer zullen kunnen achterhalen wat getrouwd zijn voor de bijbel precies inhoudt. Elke vertaling en verklaring blijkt tegenwerpende argumenten te hebben of op te roepen. Ik zou zeggen ‘ga heen en vermenigvuldig u’ (Genesis 1:28 en 9:1).

*) luister voor alle varianten naar de klisjeemannetjes van Koot en Bie op Youtube

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *