De bagatel en het delict

‘René, heb je wel eens van een bagatel gehoord?’, vraagt Eric.

‘Ja’, antwoord ik, ‘een bagatel is een futiliteit, iets van weinig waarde, een onbenulligheid. Je hebt ook het werkwoord bagatelliseren, dat wordt vaker gebruikt dan het zelfstandig naamwoord. Het betekent zoiets als een onbenullig voorstel doen, iets kleiner maken of afzwakken’.

‘Klopt’, reageert Eric, ‘en weet je nog dat we het vorige week hadden over vertrouwen en onbetrouwbaarheid. Dat jij zei dat het niet uitmaakt of iemand je voor een kwartje of voor een ton benadeeld.

‘Ja, dat weet ik nog’.

‘Ik las gisteren iets over de bagatel in rechtszaken. Er schijnt zoiets te zijn als een bagateldelict. Wellicht een onderwerp voor je blog’.

‘Van een bagateldelict heb ik nooit gehoord, maar ik kan me er iets bij voorstellen’.

De bagatel en het delict

Er blijkt inderdaad zoiets te bestaan als een bagateldelict. Daarvan wordt gesproken bij een gering strafbaar feit, bijvoorbeeld het door een medewerker stelen van een schroevendraaier, een cassière die tien euro uit de kas neemt voor eigen gebruik of een kledingverkoper die een broek verduisterd.

In rechtszaken blijkt hierover verschillend te worden geoordeeld door rechters. Daarbij gaat het meestal niet om gevangenisstraffen, daarvoor is de overtreding te gering, maar over de vraag of een werkgever iemand op staande voet mag ontslaan.

Jurisprudentie

Bij het lezen van jurisprudentie*), uitspraken van rechters in rechtszaken, is een tweedeling zichtbaar. Er zijn rechters die bij een bagateldelict vooral kijken naar de schade voor de werkgever in verhouding tot de gevolgen voor de werknemer, bij ontslag op staande voet. Andere rechters maakt het niet uit of het een bagatel is of een substantiële overtreding, voor hen is een dief is een dief.

De tweedeling tussen de coulante, milde benadering en de strenge benadering van een delict, waarbij sprake is van een bagatel, zegt nog niets over de strafmaat. Ontslag op staande voet is een zwart-wit situatie, je bent ontslagen of niet. Een rechter kan ook oordelen dat het ontbinden van de arbeidsovereenkomst niet geldig is, maar de werknemer wel bestraffen (waarschijnlijk in een andere procedure).

En vanzelfsprekend moet gekeken worden naar de situatie. Iemand die weet dat hij kan worden ontslagen bij het ontvreemden van 50 eurocent, zal immers wel gek zijn als hij het deed. Wat was er dan aan de hand? Was het niet een vergissing? Is dat geld door een ander in de portemonee gedaan? etc.

De Bagatel

Een bagatel kende ik, maar is het DE bagatel of HET bagatel? Bagatel blijkt tot de ongeveer 270 woorden te horen, waarbij zowel DE als HET mogelijk is. Het zijn de zogenaamde woorden met dubbele lidwoorden.

*) Op internet staan diverse zaken besproken. De zoekopdracht ‘bagateldelict’ geeft bij Google al veel resultaat. Zie ook: de vrouw die 50 eurocent in haar eigen zak stak, de medewerkster die een blikje Red Bull dronk zonder te betalen en een algemeen verhaal (pdf) over bagateldelicten.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *