Wyandotte kip
‘Heb je de Wyandotte kippen gezien?’, vraagt de dochter van Gerrit, een vriend, als ik een paar dagen geleden bij hem binnenloop.
‘Kippen?’, vraag ik.
‘Ja’, roept Gerrit, terwijl hij vanuit een andere kamer aan komt lopen, ‘loop maar even mee’.
Kippenhok
We lopen naar zijn parkeerplaats. Daar tegen zijn pand staat een grote witte kast die eerder aan mijn oog was onttrokken door zijn auto.
‘Ik zat vanmorgen met Cor te praten’, zegt Gerrit, ‘Ik vertelde op een gegeven moment in het gesprek dat ik best kippen zou willen hebben op de strook langs het huis. Cor sprong enthousiast op en zei dat hij kort voor hij bij mij kwam op Marktplaats een aanbod had gezien van een hok met kippen’.
‘En dat zijn deze kippen?’.
‘Ja. We zijn naar Marktplaats gegaan, hebben de verkoper gebeld en zijn er direct naar toe gereden’.
Ontbijteitje
‘En nu elke morgen een vers eitje bij je ontbijt’, zeg ik.
‘Ja, dat moeten we nog even afwachten’, zegt Gerrit terwijl hij een luikje van het hok opent. Daar zit een kip onderuitgezakt tegen een balkje van het hok te pikken.
‘Die is broeds’, verklaart Gerrit, ‘die denkt dat ie op een ei zit of zoiets. Van een boer hoorden we dat je die op een koude betonnen plaat moet zetten. Als je dat niet doet gaat het hok stinken; schijnt iets hormonaals te zijn in hun ontlasting’.
Kippenrassen
‘Wat voor ras is het?’, vraag ik.
‘Volgens Cor is het een Wyandotte, maar zelf ben ik daar niet zo zeker van. Ik heb even op internet gekeken, zo’n Wyandotte is er echter niet in het volle zwart’.
‘Nou, het zijn in ieder geval mooie zwarte beesten en als ze eieren geven maakt het ras niet veel uit’.
‘Wist je dat er wereldwijd meer dan 50 miljard kippen rondlopen en dat er meer dan 1000 soorten zijn waarvan er ongeveer 190 ook in Nederland te vinden zijn. Bij kippenrassen wordt een onderscheid gemaakt in vleeskippen, sierkippen, legkippen, vechtkippen en kippen met meerdere functies’.
‘Ja, kippen die vechten hebben daardoor waarschijnlijk ook mals vlees’.
Gerrit negeert mijn opmerking
‘Ik laat ze nu even wennen. Over een paar dagen zet ik het hok open, dan kunnen ze over de parkeerplaats lopen. Wist je dat kippen altijd in de buurt van hun voedsel blijven’.
‘Ben je niet bang dat ze worden overreden?’
‘Nee joh. Heb je wel eens geprobeerd een kip te vangen. Die beesten zijn zo wendbaar. Een auto ontlopen ze ook wel’.
We gaan weer naar binnen. In de drie kwartier dat ik bij Gerrit ben loopt hij nog minstens vier keer naar buiten om naar de kippen te kijken. En ik drentel twee keer achter hem aan. Als Gerrit een ei vindt terwijl ik er ben, dan wil ik dat meemaken.
De volgende ochtend
De volgende ochtend belt Gerrit.
‘Ik was al een paar keer wezen kijken’, vertelt hij, ‘nog geen ei bij mijn ontbijt hoor. Maar Cor komt langs en gaat nog even naar de kippen. Komt hij even later met een ei binnenlopen. Een beige ei met donkerbruine stipjes. Het was nog warm’.
‘Ik zou er maar niet aan ruiken’, maak ik een flauwe grap.
Gerrit lacht, ‘mijn Wyandotte of hoe ze ook mogen heten gaan me eitjes bezorgen. Dus hierbij ben je uitgenodigd een keer een omelet of uitsmijter te komen eten’.
… en in de toekomst wellicht een keer een halve kip, denk ik er vals achteraan.
Meer informatie
- Wiki over de kip
- Lijst van Kippenrassen in Nederland
- Artikel over de oorsprong van de kip (vermoedelijk in China)
- Een website geheel over de Wyandotte kip
- De website van de Nederlandse Wyandotte club
Vorige en volgende berichten
« Ouder: De voordelen van vrijgezel zijnNieuwer: Jodenkoeken, jodiumtekort en Joden »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.