het grootste gezin - Flietstra

Het grootste gezin van Nederland

Ik vroeg me af: hoe groot is het grootste gezin in Nederland?. Ik weet niet meer hoe het in mijn gedachten kwam. Het antwoord was snel gevonden. Diverse sites melden dat het gezin Flietstra uit Castricum het grootste gezin van Nederland is.

Het gezin Flietstra

Het gezin Flietstra bestaat uit negentien personen. Naast de 62-jarige vader Ynze Flietstra en moeder Fenny (59) zijn er acht dochters en negen zoons, waaronder twee tweelingen. De kinderen volgen elkaar in leeftijd mooi op:

Mathijs (32), Maarten (31), Sjoerd (30), Niek (28), Maaike (27), Irene (26), Tineke (25), Ruud (25), Mark (24), Femke (22), Nienke (21), Koen (20), Frank (19), Jeroen (17), Esther (17) en Judith (15).

Gezellig, groot gezin

Volgens vader Flietstra is het een gezellig, groot gezin. Dagelijks ervaren ze dat het leuk is met zo velen te zijn. Een aantal kinderen woont nog in het ouderlijk huis en het gezin van Ynze en Fenny is inmiddels uitgebreid met zeven kleinkinderen.

Eén van de dochters, Nienke, was deelneemster aan het programma Holland’s Next Topmodel. Andere dochters hebben werk gevonden in de zorg, de sport, de reclame of zitten nog op school. De jongens zochten het vooral in de (werktuig)bouw.

Website en aandacht

Toen de kinderen Flietstra jonger waren vonden ze de aandacht rond het thema grootste gezin van Nederland leuk. Ze deelden hun ervaringen en berichten uit de pers op hun website. Nu ze ouder zijn vinden de kinderen al die aandacht niet meer zo nodig. De meesten zijn volwassen en bezig zelf gezinnen te stichten.

De website bestaat nog wel, maar in beperkter vorm. Op de site delen de ouders hun opvattingen over hun geloof, ze tonen enkele foto’s en persberichten en de tekst van een artikel uit Ouders van Nu uit 1998 is er integraal geplaatst. Dat laatste geeft een mooi beeld van het leven in een groot gezin.

Het grootste gezin

Het grootste gezin van Nederland - gezin OnderstalJuist als ik denk dat mijn vraag naar het grootste gezin van Nederland is beantwoord, zie ik een krantenbericht in het Leidsch Dagblad van 1986 met als chapeau, ‘Wageningse familie brengt 21 kinderen groot’.

Het bericht gaat over het gezin Onderstal. Naast vader Ben en moeder Mary bestaat het gezin in 1986 uit Silvia, momenteel 69 jaar, Marijke, Ben, Hans, Helmut, Ria, Trees, Lies, Charlie, Yvonne, Claus Dieter, Annelies, Carolien, Anita, André, Paul Peter, Marcel, de tweeling Marie-José en Marie-Louise, Raymond en Emiel, die als de benjamin van het gezin in 2015 veertig wordt.

Vader Ben is op 2 oktober 2000 op 79-jarige leeftijd overleden. Ook de kinderen Helmut en Ben zijn enkele jaren geleden gestorven. Zelfs als alleen de levende kinderen meetellen bij de grootte van het grootste gezin van Nederland heeft het gezin Onderstal met negentien kinderen er twee meer dan het gezin Flietstra.

Bij een gezin worden de ouders ook meegerekend. Levend of gestorven? De verhouding 21 : 19 is na het overlijden van vader Ben met 20 : 19 leden nog steeds in het voordeel van het gezin Opstal.

Gezin

Wat is de definitie van ‘gezin’ vraag ik me af. Is het een samenwonend verband of maakt dat niet uit. Ik weet dat ik zelf tegenwoordig meer spreek over mijn familie dan over mijn gezin. Het gezin is iets waarvan ik spreek als ik het heb over vroeger, thuis met mijn twee broertjes.

Volgens Wikipedia, de online encyclopedische vraagbaak, is een gezin: de term voor alle samenwerkingsvormen die een herkenbare sociale eenheid op microniveau vormen, met al dan niet verwante personen die duurzame en affectieve banden hebben en elkaar onderling steun en verzorging verlenen.

Samenwerkingsvorm? Verwante personen? Als ik het zo lees, kan je met een gezin alle kanten op. Kun je bij uitwonende kinderen spreken van een samenwerkingsvorm (helemaal als die ver weg wonen van elkaar). En al dan niet verwant, dat is sterk cultureel bepaald. Verwantschap betekent in het ene land dat er een biologische relatie is, in een ander land kan het ook een niet-biologische relatie zijn.

Ik houd het erop dat de Onderstals uit Wageningen momenteel nog steeds het grootste gezin van Nederland zijn, met 21 of 19 kinderen. Maar hoe was dat in een verder verleden.

Historie

Dan is waarschijnlijk de familie Vork uit Noorden de grote winnaar. Cees Vork had 24 kinderen en uiteindelijk maar liefst 150 kleinkinderen. Hij had er twee huwelijken voor nodig. Cees Vork staat met negentien kinderen op een foto uit 1938. De moeder staat niet op de foto, die was kort daarvoor bevallen van het twintigste kind en lag nog in het kraambed.

Het grootste gezin in 1937 - Familie Vork uit Noorden in 1937

Het gezin van Cees Vork uit Noorden in 1937

Meer informatie:

 • Artikel in de Veluwepost 2013 over het gezin Onderstal (pdf)
 • Interview met Cees Vork (pdf), familie van en genoemd naar de oude Cees Vork.
 • Ook leuk het gezin Flietstra groeide volgens het Meertens Instituut van 70 personen in 1947 tot 102 personen in 2007; daarvan wonen de meeste (17) in Castricum.
 • De achternaam Onderstal groeide van 443 naar 607 en de meeste leden wonen in Wageningen (124), Ede (64), Apeldoorn (44) en Arnhem (31).
 • In de ruim twee jaar na bovenstaand bericht ontving ik meerdere mails en telefoontjes van mensen die nog grotere gezinnen kenden, informatie hadden over een of meerdere kinderen uit een groot gezin. Er waren ook medewerkers van diverse media die om meer informatie vroegen of toelichting vroegen bij bovenstaande informatie (aanvulling 1 nov. 2017).
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

7 thoughts on “Het grootste gezin van Nederland

 1. emielonderstal
  1

  We hebben 21 kinderen. Ik ben de jongste. Mijn vader is dood en die heette Berend. Mijn mama Maria leeft nog; twee broers zijn overleden Ben en Helmoet. We hebben een tweeling, meisjes louwise en jose; een daarvan heeeft het downsydroon. We zijn dus nog met 19 kinderen en een moeder. De familie ligt al sinds mijn vaders dood uit elkaar. Mijn vader hield alles by elkaar, wat mijn moeder helaas nooit is gelukt. Vriendelijke groet, Emiel Onderstal

 2. 3

  Het gezin Wehnes uit Haarlem had 23 kinderen. Ergens in de jaren 50.

 3. 4

  Volgens de Historische Vereniging Oud Akersloot komt Piet van Diepen aldaar uit een gezin met 25 kinderen.

 4. 6

  Mijn betovergrootmoeder Johanna van Staalduinen kwam uit een gezin van 24 kinderen.
  Haar vader Johannes van Staalduinen is 2 keer getrouwd geweest, in 1824 met Gerritje van Leerdam (16 kinderen) en in 1854 met Maartje Voskamp (8 kinderen). Voor zover ik het kan nazien zijn er 158 kleinkinderen geboren. Tussen het oudste en jongste kind zat 43 jaar.

  • 7

   Interessant. Ik krijg meerdere soortgelijke berichten over grote gezinnen. De afgelopen jaren ook regelmatig gebeld door redacties van kranten en TV-/radioprogramma’s over dit onderwerp. Het is een onderwerp dat nog steeds belangstelling heeft. Wellicht ook door zo’n programma als ‘een huis vol’ ; of is het andersom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *