- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

De jongste is grappiger

de jongste is grappiger

De jongste is grappiger. Daar moest ik gisteren aan denken. Ik was bij mijn jongste broer. De afspraak stond al wat langer en we hadden geen rekening gehouden met vaderdag. Rond acht uur kwam zijn dochter thuis en gaf hem een boek. Het bleek Top Show te zijn van Michiel van Egmond, de eindredacteur van het tv-programma Voetbal International.

Mijn broer bladerde door het boek. De televisie stond aan. Ineens een enorme bulderlach. Hij was aan het lezen. Ik keek verder naar het journaal. Weer een uitbundige lach, even later gevolgd door een lachsalvo. De tranen liepen nu over zijn wangen. Met enige verbazing keek ik mijn broer aan. Die schudde zijn hoofd met een blik van ik ben er even niet, ik zit in dit verhaal.

De jongste is grappiger

Ik ken dat gevoel. Ik kan me ook verliezen in een boek, film of goede conference. Toch moest ik bij het zien van mijn broer dus denken aan bericht over een onderzoek van enige tijd geleden. Daarin stond dat de plaats van iemand in een gezin zijn persoonlijkheid bepaalt. De opmerking, de jongste is grappiger, was me vooral bijgebleven en dat ik, als oudste, de meest verantwoordelijke was.

In het verleden had ik al boeken gelezen over bijvoorbeeld de invloed van de positie van een persoon in een gezin. De boeken van de antroposoof Bernard Lievegoed hadden me daarbij het meest aangesproken, met name ‘de levensloop van de mens’. Dat boek handelt echter meer over de stadia die een mens van jongeling naar bejaarde doorloopt. Nog steeds lezenswaardig, maar wellicht een beetje achterhaald doordat de huidige vijftiger de nieuwe veertiger is.

Onderzoek

Er zijn onderzoeken waar elk kind en zijn positie in het gezin wordt bekeken. Het opvallendst is daarbij dat er steeds een oudste, middelste en jongste is wat zich na drie kinderen herhaald, de vierde is dus weer net als de oudste.

In het onderzoek waar ik aan moest denken toen mijn broer bulderend lachend in Top Show zat te lezen, werd alleen gekeken naar de oudste en jongste in een gezin. Of de grootte van het gezin daarbij nog een rol speelde werd niet verteld. In ieder geval waren er in elk deelnemende gezin minstens twee kinderen.

Resultaten

Persoonlijk denk ik dat er meer invloeden zijn op een karakter of levenshouding en dat, zoals bij elk onderzoek, het resultaat vooral een ontdekt gemiddelde aangeeft die per individueel geval sterk kan afwijken.

In sommige onderdelen van de conclusie kan ik me wel vinden. Maar in de vergelijking gaat het dan toch mis. Het is als bij het lezen van je horoscoop. Je leest die van jezelf en doet er wat mee of niet. Lees je ook die van een ander, dan zie je dat daar vrijwel hetzelfde staat in andere bewoordingen. Dat devalueert het geheel en zet de horoscoop als geheel in een bedenkelijk licht.