Opa Resink ca 1970

Mijn opa, het basisverhaal

Afgelopen weekend kwam ik een tekst tegen over mijn opa. Frans, een neef die bij het Utrechts Archief werkte, mailde het mij kort voor zijn overlijden. Ik gebruik zijn tekst en de gesprekken die ik ooit had met mijn moeder en haar zussen, om het verhaal van mijn opa op te tekenen.

Mijn opa

Mijn opa is geboren op 23 april 1891 in de Linaeusstraat in Amsterdam als Albertus Antonius Resink, roepnaam Bart. Hij gaat naar school op de Stadhouderskade. Na een aantal jaren verhuist het gezin naar Bussum. Daarna loopt mijn opa elke dag naar Hilversum, waar hij op school gaat. Na zijn middelbare schooltijd volgt hij een opleiding tot bouwkundige.

In Utrecht ontmoet hij zijn toekomstige vrouw, Theodora Bertha Hermans, roepnaam Dora. Zij woonde toen in Oudenrijn, waar ze op 28 oktober 1892 was geboren. Mijn opa trouwt haar op 15 mei 1917 vanuit haar ouderlijk huis. Ze gaan in de Breedstraat 16 wonen in Utrecht.

Eigen ontwerp

Opa Bart ontwerpt een eigen woning. Hij koopt een kavel in Bilthoven en na goedkeuring van de bouwplannen begint hij in 1919 met de bouw van zijn huis aan de Ten Katelaan 26. Twee jaar later besluit het nog kinderloze gezin te verhuizen naar Amsterdam. De woning in Bilthoven wordt na oplevering verhuurd aan een echtpaar uit Friesland. Zij gaven het de naam ‘Blierherne ‘.

Van Swindenstraat

1e Van Swindenstraat 68

1e Van Swindenstraat 68 (hoek)

In 1921 betrekken mijn opa en oma betrekken een woning in de 1e Van Swindenstraat 68 in Amsterdam, een woning boven Jamin. Daar krijg ze op 13 augustus 1922 hun eerste kind, een dochter die ze Antonia noemen. In 1923 verhuizen ze naar de Staringstraat, vlak bij de Overtoom. Daar wordt hun tweede kind geboren, Theo.

Mijn opa heeft in die tijd een aantal bouwprojecten in het oosten van het land, onder andere in Enschede en Rozendaal. Dora is daardoor vaak alleen met de twee kinderen. Uit verveling begint ze een sigarenwinkeltje in de Staringstraat. In 1926 wordt hun derde kind Joke geboren.

Sarphatipark

In 1927 verhuist het gezin verhuist naar Sarphatipark 20. Het jaar daarop wordt de derde dochter Ans er geboren.

Begin 1930 ziet mijn moeder daar het levenslicht. Ze noemen haar Alberta, roepnaam Betty. Kort na haar geboorte overlijdt de vader van mijn opa. Eind van dat jaar verhuist het gezin naar de Mr. P. N. Artzeniusweg 78.

Opa Bart erft veel geld van zijn vader, die een slimme zakenman was. Mijn opa is echter zelf minder verstandig met geld.

Hij investeert bijvoorbeeld in het Amsterdamse radio distributiecentrum en wordt daar directeur. Al snel gaat hij er weer weg; de communisten die er werken hebben geen trek in een katholieke directeur. Van zijn investering ziet hij niets terug. In diezelfde periode richt hij met zijn broer Fons de Amsterdamse RK Vereniging voor Handenarbeid op.

Ten Katelaan

Eind 1934 verhuist het gezin naar Bilthoven, naar de woning die mijn opa daar in 1919 bouwde. De garage bouwt hij om tot kantoor en vanaf dat moment is hij vaker thuis voor het gezin. Dat is inmiddels uitgebreid met zoon Fons en in Bilthoven komen daar nog de dochters Thea en Cor bij.

Resink in Adresboek Utrecht 1940

Mijn opa Resink in het Adresboek van Utrecht 1940, ze zijn dan al verhuisd.

Kort voor de oorlog verhuist het gezin naar Parkstraat 33 in Utrecht. Mijn oma vindt het huis echter veel te groot; drie verdiepingen en een souterrain tegenwoordig omgebouwd tot drie appartementen. Al na een half jaar vindt de volgende verhuizing plaats naar de nabijgelegen Kerkstraat 34.

Word vervolgd

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Mijn opa, het basisverhaal

  1. 1

    Interessant, wanneer gaat het verder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *