Wat ze je niet vertelt

Wat ze je niet vertelt

Let op wat ze je niet vertelt was mijn advies aan Cor, een vriend, twee jaar geleden. We zaten in zijn tuin op een warme middag in de zomer. Hij zei me dat zijn relatie niet goed meer liep. Om de een of andere reden wilde hij me er uitgebreid over spreken. Telkens als ik een ander onderwerp probeerde kwam hij weer terug op zijn relatie. Gelukkig lardeerde Cor zijn leed met voorbeelden.

Hij vertelde bijvoorbeeld dat veel onenigheid ontstond als hij met zijn vriendin, met wie hij al ruim tien jaar verkeerde, boodschappen ging doen. Dat begon al als ze het huis uitgingen. Op straat ontstond dan de vraag ‘naar links of naar rechts’. Hem interesseerde dat niet en dat vertelde hij haar ook. Uiteindelijk gingen ze dan een kant op.

Bij de supermarkt aangekomen vertelde zij dat ze pindakaas wilde. Samen stonden ze even later voor het rek met de verschillende potjes en merken. Hem maakte het niet uit welke pindakaas werd gekocht, dus hij wachtte af.

Beslissingen en keuzes

Het verhaal ging nog even op dezelfde manier verder. Het was me duidelijk. Hij vond het niet belangrijk en maakte geen keuzes. Dat was wellicht terecht, omdat het hem echt niet interesseerde. Maar vrouwen houden er niet van. Die houden van zelfverzekerde mannen met daadkracht. Van mannen die beslissingen nemen en keuzes maken. Zelfs bij kleine dingen als een potje pindakaas, hoewel het dan vaak een gevolg is van de irritatie die is ontstaan door het langdurige gebrek aan beslissingen.

Dus legde ik hem uit hoe de volgende keer te handelen bij het boodschappen doen en ik vertelde hem vooral ook te letten op ‘wat ze je niet vertelt’. Een paar weken later belde Cor. Ik had helemaal gelijk gehad, vertelde hij. Hij had het eenvoudig uitgeprobeerd en was de eerstvolgende keer direct naar links gegaan. Ze had gevraagd waarom naar links, maar hij had slechts gemompeld ‘kom nou maar’. En zo had hij steeds initiatief genomen.

Het had de relatie enorm veel goed gedaan, vertelde hij. Het had zijn ogen geopend en ook op andere terreinen van hun relatie paste hij de tactiek, zoals hij het noemde, nu met succes toe.

Wat ze je niet vertelt

Bij een bezoek aan Cor vorige week kwam hij op het voorval van twee jaar geleden terug. Hij gaf nog wat voorbeelden van voor en na mijn opmerking ‘let op wat ze je niet vertelt’. We konden er allebei om lachen. Hoe eenvoudig kan het zijn. ‘Let op wat ze je niet vertelt, dat is het’, zei Cor glunderend.

Daarom speciaal voor mannen nog even enkele dingen op een rijtje die ze je niet vertelt, maar die wel handig zijn om te weten.

Initiatief

Het probleem van Cor was het nemen van initiatief. Dat is één van de dingen die vrouwen je niet vertellen. Ze houden van mannen die initiatief nemen. Het ligt een beetje in dezelfde lijn als verrast willen worden. Vrouwen willen verrast worden en het liefst door eigen initiatief van de man. Het geeft vrouwen het gevoel dat hun partner betrokken is bij hun relatie, het laat de zorgzame kant zien.

Veel mannen zijn het initiatief thuis verloren. Als zij geen initiatief nemen doet de vrouw het zelf wel, als dat nodig is. Zij plant bijvoorbeeld een vakantie… want ze vertelt je niet dat ze eigenlijk wil dat jij het doet. Geleidelijk nemen mannen steeds minder initiatief en moet de vrouw steeds meer zaken regelen. Er ontstaat een negatieve spiraal die uiteindelijk vanzelfsprekend een keer knapt.

Verrast worden

Naast de verrassing door het plotselinge initiatief vinden vrouwen het fijn verrast te worden door cadeautjes, een avondje uit of een andere onverwachte verrassingen. Ze krijgt daardoor het gevoel bijzonder en geliefd te zijn. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, het gaat vooral om het gebaar, de schijnbare moeite die haar man voor haar heeft gedaan.

Andere vrouwen

Wat ze je niet vertelt is ook dat ze bang is voor andere vrouwen. De mogelijkheid dat haar man of vriend een andere vrouw aantrekkelijker vindt. Dat hoeft niet om uiterlijk te gaan. Een andere vrouw die zij als slimmer ervaart kan ze al als bedreiging beschouwen.

Wat moet je daar als man mee? Niets, je kunt er weinig aan doen. Hooguit kun je er een beetje rekening mee houden wanneer je in aanwezigheid van je vrouw, zelfs zonder bij bedoelingen, te enthousiast met een andere vrouw spreekt.

Lichaamstaal

Nog iets waar je weinig aan kunt doen, maar wat wel handig is om te weten: vrouwen zijn sterren in het lezen van lichaamstaal. Ze hebben een soort zesde zintuig, met name waar het relaties betreft. Waar wij mannen vaak de grote lijnen zien, letten vrouwen veel meer op details. Ze letten op jouw lichaamstaal en die van andere personen, bijvoorbeeld die andere vrouw.

Merken ze, zelfs onbewust, iets dat ze niet aanstaat dan merk je dat direct. Wat ze je niet vertelt is de reden van haar gedrag, die jij ongetwijfeld als vervelend ervaart.

Eerlijk zijn

Vrouwen willen dat je eerlijk bent. Ze hebben het, ook door bijvoorbeeld het lezen van lichaamtaal, snel door wanneer je liegt. Veel mannen denken dat ze ermee weg zijn gekomen als ze hebben gelogen en hun partner het niet door lijkt te hebben. Maar ze heeft het door, alleen had ze een goede reden jou dat niet te laten weten. Heus, je krijgt je leugen nog een keer op je bordje.

Waarom ze het je niet laat weten? Denk eens na. Wellicht is ze afhankelijk van je, had ze kort voor je leugen iets met je afgesproken dat ze niet wil ontkrachten of op het spel zetten.

Ruimte

Wat mannen het minst goed begrijpen van vrouwen is haar behoefte aan ruimte. Het heeft lang geduurd voor ik het begreep. Als een vriendin te keer ging over iets dat ik onbenullig vond en ze riep van alles, dan ging ik er tegenin of ik ging een blokje om. Wat ze je niet vertelt is dat ze ruimte nodig heeft. Een vrouw heeft gewoon tijd nodig om haar vele gedachten op een rijtje te krijgen.

Wanneer je begrip toont voor haar situatie is dat vaak voldoende. Bevestig dat je haar begrijpt en ga even iets voor jezelf doen.

Generalisaties

Er zijn nog meer dingen die ze je niet vertelt en die toch vrij algemeen voor vrouwen gelden. Er zullen vrouwen zijn die van bovenstaande en andere algemene uitspraken zeggen dat ze niet kloppen, of in ieder geval niet voor haar. Ok, het zijn generalisaties. Maar ik heb ze niet bedacht. Het is overlevering.

Kijk nog maar eens naar die prachtige conference van Mark Gungor:

En lees daarna bijvoorbeeld het bericht ‘mooie vrouwen en de grootste leugen‘ of ‘belachelijke uitspraken over vrouwen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 juni 2015 door in de categorie 2015, Algemeen, Persoonlijk

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *