Logo Nieuws030

Smartlappenfestival historie en het Nieuws030 ebook

Het afgelopen jaar schreef ik 52 columns voor de Utrechtse Nieuwssite Nieuws030.nl. Deze columns zijn nu verzameld in een ebook. Je kunt deze hieronder gratis downloaden in epub-formaat.  Ter illustratie hieronder één van de colums.

Smartlappenfestival historie

Nieuws030-ebook met columns over smartlappenfestival

Het smartlappenfestival van afgelopen weekend was, met meer dan veertig deelnemende horeca, grootser dan ooit. Volgend jaar zullen ongetwijfeld nog meer cafés en restaurants meedoen.

De oorsprong van het festival gaat dertig jaar terug. Het verhaal was me al enigszins bekend. Afgelopen week vertelde John, een bevriende kroegtijger op leeftijd, me zijn versie van de historie.

Café Binnenbest

‘Het was ergens in 1984 in café BinnenBest op de Biltstraat’, begint John. ‘BinnenBest was nog steeds een journalistencafé, ook al was het Utrechts Nieuwsblad kort daarvoor verhuist van de Drift naar Houten. Eigenaar Lambert Hoedemakers was er wel. Maar die avond stond Frits de Beet achter de tap.

Hij deed bij sluitingstijd de muziek uit. Enkele aanwezigen begonnen spontaan liederen te zingen. Het werd reuze gezellig. Toen ontstond het idee iets met liedjes te gaan doen. De week erop was het nog van alles wat, maar zes weken later werden het smartlappen die enkele aanwezigen zelf hadden geschreven’.

Smartlappenwedstrijd

‘Ik hoorde dat er ook een smartlappenwedstrijd was’, zeg ik.

‘Ja, dat ontstond kort daarna. In het begin had je de levensliedjes van Henk van der Hoeven, Boudewijn van der Pols, Zaanse Dirk en anderen. Vooral Zaanse Dirk, van wie bijna niemand weet dat hij De Kruijf heet, schreef memorabele smartlappen, waarvan Oude Lindenboom legendarisch is. De wedstrijd die werd georganiseerd was natuurlijk vooral gezellig. Dick van der Peijl was daarbij de spreekstalmeester’.

‘En wat was er met die Gelul-club?’, vraag ik.

De GELUL-club

‘Volgens mij was dat een initiatief van Henk en Boudewijn’, gaat John verder. ‘Met het GEnootschap Liederen Uit het Leven, afgekort GELUL, wilden ze een beetje structuur geven aan de smartlappenwedstrijd. Ze hadden zelfs een manifest geschreven met zeven punten’.

‘Is er niets bewaard gebleven uit die tijd?’

‘Natuurlijk wel. Er is zelfs een boekje gemaakt met teksten en foto’s. Ik weet niet of er nog jongens zijn die het hebben. De wedstrijd met eigen liedjes duurde een paar jaar. Na drie jaar kwamen er geleidelijk ook deelnemers met uitvoeringen van bestaande smartlappen. In 1992 werd het, als ik me goed herinner, voor de laatste keer georganiseerd’.

Het huidige smartlappenfestival

‘Wat is de link met het huidige smartlappenfestival?’

‘Tja, hoe ontstaan ideeën. Journalisten van het UN kwamen zowel bij BinnenBest als de Potdeksel. Ik hou het erop dat het gezellige smartlappenfeestje bij BinnenBest een paar jaar later overging in het smartlappenfestival. Dat heette eerst nog smartlappenweekend. Het was een initiatief van Fred Besselse van de Potdeksel. Hij organiseerde het in 1995 voor het eerst. Fred was in die tijd gangmaker bij meer evenementen, zoals het Bluesfestival op het Lucas Bolwerk en het Reclamecafé’.

‘Is er na dertig jaar veel verschil met die eerste jaren?’

‘Ik zou kunnen zeggen dat er verschil is. Want de tijden zijn veranderd en ik ben een stuk ouder. Daardoor beleef ik het anders. Maar het leuke van smartlappen is natuurlijk dat iedereen ze kent en kan meezingen. Het verbindt allerlei soorten mensen. En dat is altijd zo geweest’.

Het Nieuws030-ebook

Download het Nieuws030 ebook(epub - 2,53 MB). Waar het terecht komt hangt af van het gebruikte platform. In de meeste gevallen gaat het naar de map ‘downloads’ of ‘bestanden’. Het is ook mogelijk dat een vraag verschijnt waar je het ebook wilt openen (bijv. in iBook van Apple).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *