Muismatje Mouserug als nieuw
Vier jaar geleden kreeg ik een bijzondere muismat van iemand die ik had geholpen. Het heet Mouserug en is een matje in de vorm en het motief van een perzisch tapijt. Ik gebruikte het vanaf de eerste dag, minstens twee uur per dag. Dus inmiddels heeft mijn optische muis er zo’n 3000 uur overheen geschoven.
Ik heb de afgelopen jaren regelmatig opmerkingen gehad over die bijzondere Mouserug. Je ziet hem niet veel; de enige bij wie ik het eerder zag was bij degene die er mij een gaf. De Mouserug ziet er goed uit. Ik kan me voorstellen dat mensen er op reageren, zowel vanuit het aantrekkelijke, het leuke idee als als het onbekende/ongewone.
Muismatje vertoont slijtage
Na vier jaar vertoont het matje enige slijtage (dacht ik). Niet in het materiaal. Alle draadjes zitten er bijvoorbeeld nog aan en het rubber is onaangetast. De mooie felle kleuren zijn inmiddels behoorlijk dof. Alleen in twee overliggende hoeken is nog wat van de oorspronkelijke kleur te zien.
Ik had me er bij neergelegd. Dingen slijten nu eenmaal. Na 3000 uur gebruik in allerlei omstandigheden leek het me logisch dat op zijn minst de kleuren niet meer zo mooi waren als vier jaar geleden. Het bleef echter een bijzondere muismat, dat zijn werk prima doet met de optische muis. Bovendien krijg ik nog steeds positieve opmerkingen over de muis; afgelopen maandag nog.
Koffievlek op het muismatje
Gisterenochtend was ik helaas onhandig met een kop koffie. Ik had mijn gebruikelijke 9.30 uur koffie gehaald en neergezet naast mijn computer, ter hoogte van de bovenkant van de mouserug. Afgeleid door iets haalde ik mijn hand terug en tikte daarbij zachtjes tegen het kopje. Het wankelde even en bleef staan, maar een scheut koffie morste over de tafel en de muismat.
Er zat niets anders op dan de Mouserug, in ieder geval voor een gedeelte, onder de kraan te houden. Daar gebeurde iets wonderbaarlijks. De kleuren onder de vale laag kwamen terug.
Muismatje weer als nieuw
Ik keek het even aan, maar besloot al snel de gehele Mouserug met water te behandelen. Terwijl de lauwe waterstraal over de muismat liep wreef ik met mijn vingers de vale laag van het tapijtje. Geruld kwam de vale laag, waarbij ik nu begreep dat het vuil en vet was geweest, van het matje en verscheen de Mouserug als nieuw onder mijn vingers.
Blij met hernieuwde muismat verwijt ik mezelf alleen nog dat ik niet eerder de waterkraan erop heb gezet. Ik weet dat ik het heb overwogen, maar het idee terzijde schoof omdat ik vermoedde dat het de muismat geen goed zou doen. Het tegendeel bleek waar. En onder mijn enthousiasme over de schoonmaakbeurt verdwijnt het zelfverwijt snel.
Mouserug wassen
Ik keek al eens op de site van Mouserug. Vreemd dat ik met mijn nieuwsgierige inborst daar niet eerder naar de wasvoorschriften heb gekeken. Daar lees ik nu dat de muismat gewoon gewassen kan worden. Ze raden zelfs aan de hogedrukspuit erop te zetten, dezelfde die ook wordt gebruikt in autowasstraten. Meerdere wastechnieken kunnen worden ingezet om het vuil tussen de vezels vandaan te jagen. Daarna zien de nylon vezels waarvan de Mouserug is gemaakt, weer uit als nieuw.
Mouserug patent
Ik begrijp nu ook waarom er patent rust op de Mouserug. Ze zijn gemaakt van nylon vezels van Lextra garen. Er gaat een coating overheen én er wordt geen inkt bij gebruikt. Die kwaliteit kan volgens de producent worden vergeleken met een slijtvaste vloerbedekking, maar dan in miniformaat. De nylon vezels zijn 0,75 millimeter lang en voor elke muismat worden er ruim 7 miljoen gebruikt.
Mijn Mouserug
Mijn Mouserug heet Jaipur. Dat is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. Het staat bekend om zijn handgeknoopte tapijten. De specifieke ontwerpen, geïntroduceerd in de 16e eeuw door de Mongolen, hebben de eeuwen overleef en zijn aangepast naar de huidige tijd. Hoewel tapijten niet oorspronkelijk bij de Hindoeïsten hoort, hebben zij het knopen verder ontwikkeld en zijn wereldleider in de productie van handgemaakte tapijten. Het ontwerp dat door Mouserug onder de naam Jaipur is uitgebracht, is een kopie van een origineel ontwerp van Arthur T. Gregorian Oriental Rugs uit Massachusetts.
Prijs
De Mouserug kost 20 euro. Dat is duurder dan menig andere muismat. Die zijn echter veel sneller versleten en hebben niet die bijzondere uitstraling. Mijn muismat kostte tot nu toe 0,006 eurocent per uur. Het is weer als nieuw, dus kan nog jaren mee.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.
In 2003 kocht ik in Santa Fe NM mijn eerste Mouserug, niet met de afbeelding van een perzisch tapijt maar van de Pendleton collectie geinspireerd door de Native American blankets. Na 12 jaar intensief gebruik en regelmatig wassen is mijn Mouserug nog steeds onovertroffen en onverslijtbaar. Duidelijk een van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan en ik raak er niet op uitgekeken.