Tour de France 1936

Tour de France 1936

Er komt weer een jubileum aan. Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat er voor het eerst Nederlanders aan de Tour de France meededen. De Tour is in 1903 begonnen, dus het duurde 33 jaar voor de Nederlanders de wedstrijd ontdekte. Bij de Tour de France 1936 verschenen er 4 Nederlanders aan de start.

Echte ronde

De Tour de France 1936 was nog een echte wielerronde. De rit begon in Parijs, maakte een ronde langs de westkust, waarna het via het zuiden en oosten tenslotte weer eindigde in Parijs. Er deden 90 renners mee, die waren verdeeld in een categorie nationale ploeg en individuele rijders.

Tegenwoordig maken de wielrenners hun rondje door met het vliegtuig van gekochte finishplaats naar gekochte startplaats te vliegen. Het echte rondje bestaat niet meer en lijkt nu meer op een onderbroken zigzag lijn.

Deelnemers

Er waren in 1936 vier nationale ploegen met 10 rijders (België, Duitsland, Spanje/Luxemburg en Frankrijk) en 5 kleiner ploegen met 4 rijders (Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Joegoslavië en Nederland). De Italianen zouden wel meedoen, maar bleven om politieke redenen thuis; de Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog was een paar maanden daarvoor uitgebroken.

Etappezege

Theo MiddelkampDat eerste jaar voor de Nederlanders was er direct een succesje. Theo Middelkamp uit Nieuw Namen, een dorpje op de grens met België, won de zevende van de in totaal 21 ritten.

Hij is dus de eerste Nederlander ooit die een etappe won in de Tour de France. Twee jaar later zou hij het kunstje herhalen door ook in de 32e Tour de zevende etappe te winnen.

Hij fietste op een gewone fiets zonder versnellingen. In de Tweede Wereldoorlog fietste hij niet. Kort daarna werd hij in 1947 ook als eerste Nederlander wereldkampioen op de weg.

Salaris

Middelkamp wilde eigenlijk voetballer worden, maar koos er voor te gaan wielrennen omdat je daar in die tijd meer geld mee kon verdienen.

Dat is inmiddels veranderd. Een gemiddelde professionele wielrenner verdient 260.000 euro. Maar dat is een gemiddelde dat sterk wordt beïnvloedt door de circa 15% wielrenners die rond de 50.000 euro verdienen. Toppers verdienen een miljoen en bijvoorbeeld Cavendish heeft een salaris van 2,5 miljoen.

Nederlandse deelnemers

Naast Theo Middelkamp stonden drie andere rijders aan de start: Albert Gijsen, Albert van Schendel en zijn oudere broer Antoon van Schendel. Albert werd bij de Tour de France 1936 de beste Nederlander op de 15e plaats, zijn broer Antoon zou het jaar daarop als hoogste Nederlander op de 33e plaats eindigen.

Winnaar

De winnaar van de Tour de France 1936 was overigens de Belg Sylvere Maes. Hij won de tour ook in 1939. Daarna zou het 30 jaar duren voor weer een Belg de Tour zou winnen, namelijk de legendarische Eddy Merckx. Sylvere Maes, die ook wel Lepe Peer werd genoemd, overleed op 57-jarige leeftijd. Zijn begraafplaats in Gistel was lange tijd een bedevaart voor Belgische wielerliefhebbers.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *