detail Paus Benedictus van condooms

Paus Benedictus van condooms

Begin van deze maand was er een relletje in Amerika. De New York Times had een foto geplaatst van een kunstwerk. Dat is op zich geen probleem natuurlijk. Alleen, het was een portret van Paus Benedictus van condooms. Kunstenares Niki Lee Johnson gebruikte 17.000 latex-condooms in diverse kleuren voor het portret dat werd getoond in het Milwaukee Art Museum.

Vooral katholieken namen aanstoot aan de afbeelding. Op zich hoef je daar als redactie ook niet wakker van te liggen. Echter, vijf maanden eerder had de New York Times geen enkele cartoon geplaatst van Charlie Hebdo, terwijl daar toen juist alle journalistieke aanleiding toe was. Een typisch geval van hypocriete keuzes.

Verklaring

‘Er is geen eenvoudige, eenduidig toepasbare formule voor dit soort situaties’, geeft Phil Corbett van de Times als verklaring, ‘we hebben niet klakkeloos de diepgewortelde geloofsovertuigingen van iemand willen beledigen. Het is waarschijnlijk onmogelijk beledigingen absoluut te vermijden. We moeten altijd dit soort afwegingen maken. Weldenkende mensen kunnen het daar altijd mee eens of oneens zijn’.

Nadat ze werden aangevallen op hun hypocriete keuzes maakten de New York Times het nog erger door hun keuze te verantwoorden met, heel vrij vertaald: de tegenstanders van het plaatsen van de Charlie Hebdo cartoons plegen terroristische aanslagen tegen degenen die ze plaatsen, katholieken doen dat niet.

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld Megyn Kelly in haar Kelly Files, een FOXnews nieuwsprogramma.

Paus Benedictus van condooms

De discussie over het plaatsen van een afbeelding van Paus Benedictus van condooms vind ik niet zo relevant. Ik vind het voornamelijk leuk dat mensen zich druk kunnen maken over zo’n Ministeck portret. Het gebruik van condooms is een creatieve vondst van Niki Johnson. Ze wil immers discussie oproepen over de bekrompen houding van die paus met betrekking tot condooms en de AIDS-problematiek in Afrika.

Dit is hem dan, Paus Benedictus van condooms

Paus Benedictus van condooms

Het schilderij is 210 x 150 cm. Een detail geeft enigszins weer hoe de condooms zijn geknoopt als een borduurwerkje.

detail van Paus Benedictus van condooms

Eerder waren er dus al boze reacties van katholieken, nu gaat het in Amerika vooral over de hypocrisie bij het al dan niet afbeelden van materiaal.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *