haren in het doucheputje

Het haartje in een broodje

Vorige week stond er in diverse kranten (bijv. AD, Telegraaf)  een bericht over ‘ het haartje in een broodje ’. Twee Amsterdamse meisjes zaten op een terras in Hengelo en kregen het daar aan de stok met een andere bezoeker. Ze hadden geklaagd over een haartje in een broodje.

Een andere bezoeker filmde de steeds heviger woordenwisseling en plaatste het op Dumbert. De meisjes werden daardoor op straat lastiggevallen en zochten de media omdat ze de deur niet meer uit durfen (hun reactie op het filmpje).

Een haartje in een broodje

Twee weken geleden zat ik met drie vriendinnen op een terras. Terwijl ik met Carla, een van hen, in gesprek was werd de koffie geserveerd. ‘Er drijft een haar in je koffie’, merkte ik terloops op. Carla greep in haar kopje, haalde de haar eruit en veegde haar vingers droog zonder het gesprek te stoppen.

Het blijft leuk om te zien hoe mensen omgaan met haren en haartjes in een broodje, een doucheputje en natuurlijk de soep die we kennen uit moppen:

Ober, er zit een haar in mijn soep.
Die is van de kok meneer, u hoeft daar niet voor te betalen.

Ober, er zit een haar in mijn soep, wat betekent dat?
Sorry, ik ben ober, geen waarzegger.

Ober, er zit een haar in mijn soep.
Ja meneer, de vlieg heeft vandaag een dagje vrij.

Sommige mensen reageren panisch, om niet te zeggen hysterisch. Anderen lossen het praktisch op zoals Carla. En dan heb je nog heel veel varianten daar tussenin.

Haren in het doucheputje

Haren verwijderen uit een doucheputje is voornamelijk bedoeld om verstopping te voorkomen. Dankzij meerdere relaties weet ik dat zelfs mensen waar je intiem mee bent heel verschillend omgaan met haren in de badkamer. De reacties blijven bijzonder, van de Carla aanpak tot een vies gezicht en een onderwerp voor een flinke woordenwisseling.

Vieze haren

Waarom vinden we haren van een ander vies? Dat is gegroeid, denk ik. Op dezelfde manier als de mythe van het zout, vet en andere gezondheidsonzin.

In principe zijn haren niet vies. Of in ieder geval niet viezer dan andere delen van ons lichaam. Ons hele lichaam zit vol bacteriën, dus ook onze haren. De hoeveelheid in haar neemt wat toe als we veel met onze handen in het haar zitten. Letterlijk natuurlijk. Onze haren wassen we echter minder vaak dan onze handen. Maar daar staat tegenover dat je met je haren niet allerlei voorwerpen aanraakt die vergeven zijn van bacteriën, zoals deurknoppen, telefoons en toetsenborden.

Haren kunnen door vuil, bacteriën en chemische stoffen, een bron van besmetting zijn. Maar de kans op problemen is uiterst gering. En mocht je bijvoorbeeld door een haartje in een broodje een haartje opeten dan is dat, zelfs wanneer dat schadelijke bacteriën bevat, geen probleem; het maagzuur lost dat wel op (letterlijk en figuurlijk).

IJsje

In het verlengde van die haren ligt het drinken uit het koffiekopje van een partner of het likken aan een ijsje. Daar verwonder ik me ook altijd over. Na een hevige tongzoen waarbij allerlei lichaamssappen worden uitgewisseld, trekt de partner dan toch een vies gezicht wanneer je een likje van je ijs aanbiedt. Heel vreemd.

Ik kwam het weer tegen in het boek dat ik afgelopen weekend las, het Rosie project van Graeme Simsion:

Ik keek ernaar. Wat moest ik nu zeggen? Ze had eraan gelikt.
Weer leek ze mijn gedachten te lezen. ‘Hoe kun je ooit een meisje kussen als je niet eens een ijsje met haar kunt delen?’

Portretrecht e.d.

Op haar site Charlotte’s Law gaat de informatierecht juriste Charlotte uitgebreid in op de juridische kant van het plaatsen van al dan niet heimelijk opgenomen video’s, de plaatsing op internet e.d. overige zaken rondom het haartje in een broodje.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *