Hennep - het hennepblad van Cannabisplant

Hennep, een grote familie

Gisteren schreef ik over cannabidiol, oftwel CBD. In gesprekken over cannabis en hennep merkte ik in het verleden nogal eens dat mensen de woorden verkeerd gebruiken. Of dat mensen verschillende definities hebben voor hennep, cannabis en overige woorden; wat tot miscommunicatie leidt als ze dat van elkaar niet weten. Zelfs in officiële documenten en bij gerenommeerde organisaties wordt de fout gemaakt.

Met name hennep vind ik interessant. Omdat veel mensen bij hennep denken aan wiet en dergelijke, terwijl dat maar een heel klein onderdeel is van de uitgebreide familie Hennep. Hemp zaad wordt bijvoorbeeld op veel websites aangemerkt als hennepzaad. Dat is het wel, maar vanuit een foute gevolgtrekking zoals bij ‘een fiets is wel een voertuig, maar een voertuig niet per se een fiets’.

Hennep

Hennep is de naam van een plantenfamilie, de bedektzadigen. De Latijnse naam is Cannabaceae. Eén van de geslachten is Cannabis. Twee andere zijn Humulus, bij ons beter bekend als Hop, en Celtis, bij ons bekend als Netelbomen.

De familie Hennep onderscheidt ongeveer 170 soorten, waarvan er 100 onder het geslacht Celtis vallen. Hop kent 3 soorten, evenals Cannabis. De overig circa 60 soorten zijn lid van een van de andere acht geslachten die onder Hennep zijn ingedeeld. De soorten kunnen weer verder zijn onderverdeeld in ondersoorten en rassen.

Bijzondere familie

Het bijzondere aan de familie Hennep is de wonderlijke samenstelling. Want de geslachten hebben weinig gemeenschappelijke kenmerken. De Celtis bestaat voornamelijk uit lage bomen, maximaal 40 meter. De Cannabis is een kruidachtige plant, evenals humulus.

Overigens waren de Netelbomen eerder ingedeeld bij de familie van de Iepen; later werden ze in het plantenclassificatie systeem bij de Hennep gezet. Het huidige classificatiesysteem is APG III*, maar er zijn er veel meer geweest; het Linnaeus systeem is waarschijnlijk het bekendst. Het is de indeling, en de namen, van deze Carl Linnaeus die nog steeds het meest worden gebruikt.

Cannabis

Cannabis is dus één van de elf geslachten van de familie Hennep. Bij Cannabis onderscheiden we drie soorten: Cannabis Sativa, Cannabis Indica en Cannabis Ruderlis. Lange tijd kende men alleen de Sativa. Eeuwen geleden gebruikten meerdere volken deze cannabis voor allerlei doeleinden. In 1753 nam Linnaeus het op in zijn plantenclassificatiesysteem.

In 1785 beschreef de evolutionair bioloog Jean-Baptiste de Lamarck een tweede soort. Hij noemde die soort Cannabis Indica omdat hij de exemplaren in India had verzameld. De vezels van de Indica hebben volgens hem een slechtere kwaliteit dan de Sativa. Maar de plant is daarentegen wel beter als psychactieve drug.

In 1924 stelde de Russische botanicus Janichevsky een derde soort voor. Hij ontdekte een Cannabis in centraal Rusland. Het is een soort die als plant tevoorschijn komt na een stoornis in de natuur, zoals na een bosbrand of de aanleg van een weg door een natuurgebied. De derde soort wordt daarom Cannabis Ruderalis genoemd, naar de ruderale plantsoorten.

Van de drie soorten zijn inmiddels ook ondersoorten vastgelegd in de classificatie. In het begin werden de ondersoorten voorgesteld vanwege botanische verschillen. Later werden de ondersoorten ook in rechtszaken belangrijk, met name vanwege drugswetgeving in Amerika en Canada.

Hennepsoorten

Van de 11 geslachten in de familie Hennep (Cannabaceae) zijn er naast Cannabis, Humulus en Celtis nog zes opgenomen op de Angiosperm Fylogenese Website. Te weten:

 • Aphananthe – een geslacht met zes soorten van groenblijvende bomen met steenvruchten
 • Gironniera – een geslacht met zes soorten van bladverliezende bomen
 • Lozanella – een geslacht met drie soorten planten, vallend in de grote groep bloem en zaaddragende vaatplanten (Angiospermen
 • Parasponia (ook wel: nonlegume parasponia) – een geslacht met tien soorten planten met de bijzondere eigenschap dat ze als enige niet-vlinderbloemige een relatie kan aangaan met de bodembacterie Rhizobium.
 • Pteroceltis – een geslacht met één erkende soortnaam van een oorspronkelijk Chinese boom van circa 20 meter
 • Trema – een geslacht met 15 soorten van groenblijvende bomen; enigszins verwant aan de Celtis.

*) APG III is een jaar het schrijven opgevolgd door APG IV (2016)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Hennep, een grote familie

 1. Graaf de Sedance
  1

  Van vezelhennep,gemaakt van een variant maken ze tegenwoordig Hempcrete,Co2 neutraal en een fantastisch bouwmatriaal.In Amerika,Engeleand en veel andere landen bouwen ze er mooie huizen mee,en goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *