Tom Dumoulin en het tijdritsommetje
Het zag er zo veel belovend uit. Tom Dumoulin stond na de Grand Départ in Utrecht derde in het Algemeen Klassement. Na de tweede toerdag, de rit van Utrecht naar Zeeland, zag het voor veel Nederlandse rijders goed uit. En toen kwam de derde dag…
Met plezier denk ik terug aan het feest in Utrecht. De tijdrit waar Tom Dumoulin acht seconden langer over deed dan de Australiër Rohan Dennis. Acht seconden. Het lijkt niets wanneer je nu de achterstanden ziet op de huidige aanvoerder van het Algemeen Klassement. Dan gaat het ineens over minuten.
Sommetje rondom Tom Dumoulin
Acht seconden. De Grand Départ was een tijdrit over 13,7 km. Het werd gewonnen door Rohan Dennis in een tijd van 14 minuten en 56 seconden. Hoeveel meter moest Tom Dumoulin nog fietsen toen hij de tijd van Rohan Dennis had bereikt?
Mijn antwoord
Zoals ik eerder schreef kies ik niet altijd de kortste weg bij het oplossen van dit soort sommetjes. Ik kom echter meestal wel bij het goede antwoord, tenzij ik slordig ben.
Ik berekende dus hoeveel meter er werd afgelegd in een seconde uitgaande van de tijd van Rohan Dennis (14.46 + 8 seconden = 15.04). Dat wordt dus 13.700 meter gedeeld door 15.04 (minuten) en de uitkomst gedeeld door 60 (seconden). Dat is 15,1817 meter per seconde.
In 8 seconde is dat dus (8 x 15,1817) 121,45 meter. Dat maakt als afgrond antwoord 121 meter.
Andere berekening
Het sommetje komt van Beter Rekenen en is bedacht door Carl Hamers. Hij koos een andere berekeningswijze. Hij rekende de eindtijd van Tom Dumoulin om naar seconden. De 15 minuut en 4 seconden zijn in totaal 904 seconden. Daarna berekende hij de gemiddelde snelheid per seconde door 13.700 meter te delen door 904 seconden en dat te vermenigvuldigen met 8. Zijn uitkomst 121,24 meter, wat afgerond ook als antwoord 121 meter oplevert.
Verschil
In dit geval is het verschil tussen beide berekeningen niet groot. Het lijkt erop dat ik één stap meer nam.
|
|
Daarnaast is de methode van Carl uit het hoofd te berekenen, terwijl bij mijn berekening een rekenmachine handig is. Maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Zoals dat ook bij de Tour de France het enige is dat telt; overstekende honden, valpartijen en ander oponthoud ten spijt.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Hennep, een grote familieNieuwer: Website vormgeving, eerste goed kijken »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.