sekstoerist buddy

Oma’s sekstoerist buddy

‘Heb je vakantieplannen?’, vraagt Hans, de zoon van een vriend, aan het begin van een gesprek dat ik gisteren met hem had.

Voor ik zijn vraag kan beantwoorden gaat Hans lachend verder, ‘ik was afgelopen drie weken mijn oma’s sekstoerist buddy’.

Ik kijk hem geïnteresseerd vragend aan. ‘Sekstoerist buddy voor je oma?’.

‘Ja jongen, een heel bijzondere ervaring kan ik je zeggen’.

Gambia

Hans vertelt me dat hij met zijn tweeënzeventig jarige grootmoeder naar Gambia is geweest. Zijn oma was al vaker alleen in de Afrikaanse regio, maar om verschillende redenen wilde ze dat nu niet meer.

Een belangrijke reden, had ze gezegd, was dat ze aan haar heupen was geopereerd en niet mocht tillen of sjouwen. Hans wist dat dit flauwekul was. Want die operatie was al ruim een jaar geleden en ze was weer helemaal de oude. Maar ze gunde Hans ook een vakantie-ervaring in het land aan de westkust van Afrika. Dat had Hans als belangrijkste argument geaccepteerd.

Ontwikkelingsland

‘Ze is een geëmancipeerde, vrijdenkende vrouw. Toen ze me uitnodigde om een ontwikkelingsland te bekijken, zocht ik daar verder niets achter. Ik vraag me zelfs nu nog af of ze wellicht al andere bedoelingen had. We hebben het er niet over gehad’.

Alsof het hem ineens weer voor de geest staat vertelt Hans, ‘het begon al toen we aankwamen op Yundum Internationaal, het vliegveld van de Gambische hoofdstad Banjul. Het leek wel een bejaardenhuis van blanke vrouwen. Het viel me op, maar ik zocht er nog niet direct iets achter’.

Sekstoerist buddy

‘En later bleek je een je oma’s sekstoerist buddy?’ probeer ik het onderwerp wat sneller naar to-the-point te brengen.

oma's sekstoerist buddy

25-jarige Gambiaan met 72-jarige oma

Hans vertelt dat de oudere vrouwen in Gambia in kroegen worden aangesproken door mannen en jongens. Die krijgen een drankje en even later zie je zo’n vrouw, er waren ook wel wat jongere vrouwen dan zijn oma, met zo’n man meegaan. Wat er verder gebeurt wist Hans niet, het zou afhangen van de vrouw.

‘Met mijn oma viel het gelukkig wel mee, denk ik’, zegt Hans. ‘Ik kan wel wat hebben. Maar het idee van je oma en seks is toch hetzelfde als de enge gedachte vroeger, bij de voorstelling dat je ouders seks hebben’.

Rondreis

Hans en zijn oma maken in de eerste week na aankomst een rondreis door Gambia.

‘De broer van een dorpsgenoot van mijn oma werkt in Gambia. Hij had een gids geregeld. Gambia is niet alleen de naam van het land, maar ook van de brede rivier die er doorheen gaat. We zijn langs de oevers gereisd naar Wassu, een plaats op ongeveer 250 kilometer van Banjul’.

Kunta Kinte Island (James Island)Tijdens die reis bezochten ze diverse bezienswaardigheden. Zoals Jufereh, het geboortedorp van Kunta Kinte, van die televisieserie. En Kunta Kinte Island, dat in de Gambia rivier ligt en vroeger een verzamelplaats was van slaven voordat ze op transport werden gezet.

‘Dat eiland heette eerst James Island’, vertelt Hans, ‘pas in 2011 is de naam veranderd. De eindbestemming van onze reis was Wassu. Daar waren steencirkels te zien. Niet spectaculair vond ik, maar mijn oma vond het wel een mooi reisdoel’.

‘Ja, ja, als sekstoeriste een beetje langs oude toeristische attracties trekken’, probeer ik Hans nog maar eens op zijn oorspronkelijke onderwerp te brengen.

Apart verder

‘Na vijf dagen waren we weer terug in Banjul. Daar vertelde mijn oma dat ze een afspraak had met een vrouw die ze had leren kennen tijdens een eerdere reis in Afrika. Die avond gingen we met zijn drieën dineren. Het was duidelijk dat de twee elkaar goed kenden, ze hadden ongetwijfeld vaker samen gereisde. En ze maakten dubbelzinnige opmerkingen over het sekstoerisme. Tijdens dat diner noemde ik mezelf voor het eerst mijn oma’s sekstoerist buddy. Dat vonden de dames wel grappig’.

De weken daarna zag Hans zijn grootmoeder wat minder. Als hij haar zag spraken ze over wat hij zoal had gedaan in haar afwezigheid en zij vertelde hem wat zij had meegemaakt. Maar het was hem snel duidelijk dat ze hem niet alles vertelde. Op straat en in cafés had hij echter genoeg gezien om vermoedens te hebben.

Kachikally krokodillenpool‘Ik vermaakte me best, hoor. Gambia is een heel arm land, maar het heeft een prachtige natuur, de mensen zijn vriendelijk en het is een heerlijke plek om te lezen en schrijven. Maar ik heb ook leuke dingen gedaan. De broer van de dorpsgenoot en zijn gezin namen me een dagje mee naar een krokodillenboerderij. Met twee Engelse jongens en een Duitse, die ik leerde kennen op Paradise Beach, ben ik naar het Abuko Natuurreservaat en naar Lamin Lodge geweest’ (zie ook info over attracties in Gambia).

Bijna terug

Met een Senegalese collega van de broer maakte Hans ook een tweedaagse reis naar Dakar in Senegal. Ze gingen met de auto, een reis van acht uur. De man moest er voor zaken zijn, maar hji nam de tijd om Hans wat bijzondere dingen te laten zien in en rondom Dakar.

De dag na terugkomst uit Dakar vlogen Hans en zijn oma terug naar Nederland. Toen ze met hun koffers in de lobby van het hotel stonden te wachten op de taxi naar het vliegveld had Hans gezegd ‘zo, de sekstoerist buddy en zijn oma gaan weer naar huis. ‘Ik hoop dat je hebt genoten’. Zijn oma had geglimlacht en hem een veelzeggende knipoog gegeven.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *