Adidas Speed Rope springtouw

Touwtje springen

Afgelopen week was Ronald in Nederland voor familiebezoek. Hij belde me en we spraken af. Ik had de afgelopen jaren regelmatig contact met mijn naar Californië vertrokken klasgenoot, maar het was ruim tien jaar geleden dat we elkaar zagen.

Ronald is een gezondheidsfanaat, vind ik zonder daar verder een oordeel over te hebben. Volgens hem valt het wel mee als je het met een Californische bril bekijkt. Iedereen is daar volgens hem met sport en gezonde voeding bezig.

De afgelopen twee jaar heb ik hier al eens bericht over de mailwisseling met Ronald. Daaruit kwam mijn vraag voort vorige week, ‘ben je nog steeds enthousiast over touwtje springen?’.

Touwtje springen

‘Hoe bedoel je?’, was zijn antwoord, waarbij hij een springtouw uit zijn tas haalde en daarmee mijn vraag beantwoordde.

‘Touwtje springen is de ideale vorm van lichaamsbeweging. Je kunt inbrengen dat zwemmen of een andere sport beter is. Maar een zwembad kun je niet meenemen. Een springtouw wel. Wandelen is ook hel goed natuurlijk. Bij touwtje springen kun je echter verschillende oefeningen doen. Daarmee spreek je bijna alle spieren en spiergroepen van je lichaam aan’.

‘Oefeningen? Het gaat er toch om dat touw om je lichaam te draaien en op tijd te springen. Met twee benen springen, met één been of om en om met één been lijkt me nauwelijks oefening’.

Missionarishouding

‘Het is als de missionarishouding bij seks. De meeste paren houden vast aan dat Bijbelse standje, maar dat wil niet zeggen dat er niet een Kama Sutra is van andere standjes’.

‘Ik begrijp het, maar ik vraag me af of dat over touwtje springen hier bekend is’.

‘Er zijn zelfs in Amerika ingeburgerde namen voor die oefeningen. Die eenvoudige sprongen waar jij het over hebt noemen we single hop en single leg hop. Een populaire oefening is de Ali shuffle. Dat is een sprong waarbij je met je benen de beroemde Mohammed Ali voetbeweging maakt. Dan heb je nog de high knee, waarbij je je knieën optrekt tijdens het springen’.

Jake Gyllenhaal

‘Ik zag laatst een filmpje met filmacteur Jake Gyllenhaal voorbijkomen op Facebook. Die had voor zijn nieuwste film Southpaw ook getraind met touwtje springen. Hij deed ook zo’n zijslag, waarbij je de handen bij elkaar doet en het touw een rondje laat maken naast je’.

‘Tja, dat is leuk om te zien. Zo heb je ook Double Dutch en Chinees touwtje springen’.

‘Daar las ik laatst over. Chinees touwtje springen dat deden de meisjes bij ons op school vroeger, dat heette Elastieken’.

Met trampoline

‘Je kunt touwtje springen op allerlei manieren variëren, maar bij ons gaat het natuurlijk om trainen en conditie. Ik combineer een workout zelf vaak met enkele grondoefeningen. Daarmee vergroot je het effect. En thuis heb ik een trampoline, zoals je weet. Dat is helemaal geweldig. Het is even wennen, maar als je touwtje springen combineert met de trampoline dan heb je minimale belasting van met name je knieën’.

‘Stel dat ik een springtouw wil kopen, zijn er dan nog dingen waar ik op moet letten bij het kiezen van een touw?’

‘Ja, je hebt namelijk touwen voor snelheid en voor gewoon, je hebt touwen voor trainen op een harde ondergrond, zoals beton en steen, en touwen voor zachtere vloeren. Die touwen heb je in verschillende prijsklassen. Het verschil zit hem dan in het materiaal dat is gebruikt voor het touw, of de lengte van het touw makkelijk verstelbaar is, of er een teller aan zit, of de handvatten van goed materiaal zijn’.

‘Het is nog een hele wetenschap’, merk ik op.

‘Er is tegenwoordig steeds meer informatie over techniek en dergelijke en er zijn inderdaad veel meer touwen leverbaar. Het is niet meer dat eenvoudige touwtje van vroeger’.

‘Wat heb jij nu voor touw bij je?’.

Adidas Speed Rope

‘Dit is een Adidas Speed Rope. Zoals de naam al zegt is het gericht op snelheid. Er zitten kogellagers in het handvat waardoor het touw soepel draait. Deze heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Ik denk dat het in Nederland rond de 15 euro kost. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten’.

‘En dat is een goede.’

‘Ja, je hebt ze ook goedkoper. Ik denk echter dat het beter is voor je motivatie om goed materiaal te hebben. Een goedkoop touwtje dat steeds krult of waar het touw loslaat uit het handvat dat geeft ergernis’.

‘Ik ben overtuigd’.

Guiness records

‘Wist je dat er bij Guinness heel veel records zijn met touwtje springen. Je moet eens op youtube kijken naar de filmpjes  met Peter Nestler. Hij heeft de meeste records. Het record gewoon touwtjes springen, ik weet niet of het van Peter was, stond op circa 360 rondjes per minuut. Dat is 6 rondjes per seconde. Heftig hoor’.

‘Ik ga touwtje springen’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *