Jura whiskey fles liggend

Jura whisky

Ik ben iets te vroeg voor onze whisky bijeenkomst. Alleen de gastheer van deze avond, Gerrit, is aanwezig. Op tafel staan twee flessen. Een Jura whisky en een Cardhu. Ik heb twee vakanties door de Jura gezworven. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de Jura whisky uit dat ruige stuk Frankrijk komt. De nationalistische Fransen kennende zouden ze voor whisky een andere naam hebben bedacht.

‘Moet je kijken René’, zegt Gerrit, terwijl hij wat intikt op zijn toetsenbord. Even later zie ik Google Maps open. Wanneer het is geladen sleept Gerrit het oranje mannetje van streetview naar de kaart. Daar verschijnt een wit gebouw met de letters ‘Isle of Jura’.

Jura whisky

Huis George Orwell op Jura Island

Huis George Orwell op Jura Island

‘Kijk hier komt de whisky vandaan die we straks gaan drinken. Het blijft leuk toch, dat je zo een ontdekkingstocht kunt maken. Jura is een eiland van Schotland. Het hoort bij de Hebriden, een groep van ongeveer 500 eilanden aan de westkust van Schotland waarvan ongeveer 80% onbewoond is. Twintig van die eilanden, waaronder Jura, daarvan liggen dicht bij Schotland in de zogenaamde binnen-Hebriden’.

‘Wat leuk’, zeg ik en ik meen het, ‘die kennis geeft toch direct een ander gevoel bij het drinken van die whisky straks. Ik wist niet eens dat daar zo veel eilanden waren’.

Gerrit beweegt met streetview inmiddels door de straat. ‘Vind je het geen prachtige omgeving. Ik zou er zo naar toe willen op vakantie. Moet je kijken. Het eiland heeft één straat en 200 inwoners, maar het is drieënhalf keer zo groot als de stad Utrecht’.

La Palma

‘Onvoorstelbaar. Het doet me denken aan La Palma, het Canarische Eiland. Dat is 700 km2 en dus 7 keer zo groot als Utrecht. Maar dat heeft 80.000 inwoners en er zijn straten en dorpen met een geheel eigen karakter. Ik heb daar met een vriendin twee dagen door het kraterhart gelopen, prachtige vegetatie. Hoe is dat op Jura?’

‘Daar zijn ook meerdere dorpjes, maar minder groot dan op La Palma. Want met 200 inwoners heb je niet veel nodig. Jura is denk ik wel ouder. La Palma was wel langer bekend, maar volgens mij zijn er pas rond 1400 mensen gaan wonen. Op Jura woonde waarschijnlijk al mensen voor onze jaartelling, daar zijn bewijzen voor gevonden. En de Vikingen hebben er gewoond, dat was rond 1000’.

Ouderdom van de Jura whisky

jura whisky fles‘En de Jura whisky die we gaan drinken, hoe oud is die, en dan bedoel ik niet de inhoud van deze fles’.

Gerrit lacht, ‘die inhoud is 10 jaar oud. Jura whisky is er al veel langer, want de Schotten maakten dat al lange tijd. Officieel echter begon het rond 1800. Maar zoals bij veel distilleerderijen ging het als een golfbeweging. Deze whisky’, zegt Gerrit wijzend naar de fles, ‘is van de herstart van de distilleerderij in 1960.

Die Jura distilleerderij staat in de grootste plaats van het eiland, Craighouse. Op het eiland is ook een boerderij waar George Orwell de laatste jaren van zijn leven woonde en waar hij zijn beroemde boek 1984 schreef’.

Tidbit

‘Interessant. Leuk zo’n tidbit geschiedenis’, kan ik nog net zeggen terwijl Hans, één van de andere whisky-vrienden, met veel lawaai binnenkomt.

‘De Cardhu whisky moet je ook maar eens opzoeken’, zegt Gerrit nog snel, ‘die komt ook uit een pittoresk plaatsje, maar in het noorden van het vasteland van Schotland’.

De foto van het huis van George Orwell is gemaakt door Ken Craig in 2005

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *