Café 't Schippershuis in Hoorn

Het kleine café aan de haven

‘Hoe was André Rieu?’, vraag ik Cor, van wie ik weet dat hij vorig weekend met zijn vrouw naar Maastricht is geweest voor een concert op het Vrijthof.

‘Het was geweldig’, antwoordt hij, ‘alleen was het wat fris. Net die dag scheen de zon nauwelijks’.

‘Heb je die BBC documentaire ook gezien. Ongelooflijk waar die man overal heeft opgetreden en wat hij voor elkaar heeft gekregen in het buitenland’.

‘Tja, grote artiesten worden in Nederland niet gewaardeerd of zijn hier nauwelijks bekend’, reageert Cor.

‘Dat geldt toch niet voor André Rieu’.

‘Toch wel hoor. Maar neem gerust een ander voorbeeld’.

‘André van Duin, André Hazes’, probeer ik.

Het kleine café aan de haven

‘Wat dacht je van Pierre Kartner. Die man is verguisd. Maar het kleine café aan de haven is overal in de wereld bekend’.

‘Is dat zo?’, vraag ik onschuldig.

‘Ja, dat is zo. Waar ik ook ben geweest, als we ’s avonds een gezellige kroeg opzochten werd er een variant van zijn kleine café aan de haven gespeeld en gezongen’.

Ik weet van Cor dat hij een internationaal bedrijf had. In eerdere verhalen hoorde ik al dat hij daarvoor in Brazilië, de Emiraten, Japan, Turkije, Noorwegen en vele andere landen is geweest.

Arabië

‘Ook in Arabië?’.

‘’Daar ook. Het is niet altijd een vertaling. Maar dan een eigen tekst op de melodie van het kleine café aan de haven. In Saoedi Arabië zaten we in een café waar het lied in een karaoke-apparaat uit de luidsprekers klonk. Het werd een feest, want meerdere van de internationale aanwezigen kenden het lied. Het lied roept nostalgie op en daar houdt iedereen van’.

‘Nostalgie’, herhaal ik om vervolg te stimuleren.

‘Ja, zelfs jongeren kennen het lied van Vader Abraham en zingen het mee als ze met velen bij elkaar zijn’.

‘Zoals op zo’n plein van de TROS met Jan Smit en dat soort zangers’.

‘Ja precies. Daar zie je dat iedereen het kleine café aan de haven kent. Maar ook in een café wordt het in de loop van een avond meegezongen’.

Pierre Kartner

Het verhaal gaat dat Pierre Kartner het lied Het kleine café aan de haven schreef in café ’t Schippershuis. Dat is een café aan de Veermanskade bij de haven in Hoorn. Hij zat er op een verlate journalist te wachten en doodde de tijd met het schrijven van een liedje dat al een jaar door zijn hoofd spookte.

In Nederland was het succes inderdaad gering. Helemaal wanneer je het in verhouding ziet met het enthousiasme waarin het in het buitenland werd opgepakt. Talrijke bekende artiesten maakten hun eigen versie van het lied.

Het lied in de versie van Vader Abraham verscheen in 1975. In volgorde van vervolgversies:

Daar naast waren er vele artiesten die een versie op één van hun platen uitbrachten of tijdens een concert of televisie uitzending zongen. Bijvoorbeeld Engelbert Humperdinck (1997), Freek de Jonge (1997), Sjonnies (1995), Tony Marshall (1983), Heino, Demis Roussos (1995), Patrick Lindner en natuurlijk André Rieu.

Van andere landen is het moeilijk te achterhalen vanwege de onbekendheid met de dan gegeven titel. Ongetwijfeld weet Pierre Kartner het wel. Hij kan waarschijnlijk menig biertje drinken in een café aan de haven van de royalties. En daar komen dan de royalties van het Smurfenlied, ook in talrijke landen vertaald en uitgebracht, nog bij.

Aanvullende informatie

Ronald Reuderink wees me op de uitvoering van Olev Vestmann, een zanger/muziekleraar uit Estland. Vestmann werd vooral bekend door zijn versie van ‘het kleine café aan de haven’. De vertaling van de Estlandse titel is ‘het drie zwaluwen café’. Het is geschreven door de Estse producer en accordeonspeler Heldur Jõgioja. De tekst en de vertaling door Ronald (PDF - ).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 juli 2015 door in de categorie 2015, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *